Israelul "nu este o republică bananieră". Reacția miniștrilor israelieni la sancțiunile impuse coloniștilor din Cisiordania

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Băncile israeliene au declarat astăzi că țin cont de sancțiunile americane împotriva a patru coloniști din Cisiordania, stârnind un val de critici din partea ministrului de finanțe și a unui alt membru al cabinetului de extremă dreapta.

Publicitate

Băncile israeliene au declarat astăzi că țin cont de sancțiunile americane împotriva a patru coloniști din Cisiordania acuzați de violență împotriva palestinienilor, în ciuda apelurilor ministrului de finanțe și a unui alt membru al cabinetului de extremă dreapta de a nu se conforma.

Ca un semnal al nemulțumirii crescânde a Washingtonului față de comportamentul israelian în teritoriul ocupat, chiar dacă aliații cooperează în războiul din Gaza, Joe Biden a emis joi un ordin executiv care interzice tranzacțiile financiare ale celor patru bărbați.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a declarat că "nu este nevoie" de astfel de măsuri, în timp ce aliații săi de coaliție de extremă dreapta, ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir, au emis condamnări furioase.

"Nu suntem o republică bananieră a Statelor Unite în această privință și nu vom permite ca cetățenilor noștri să li se facă rău", a declarat Smotrich reporterilor, susținând că acuzațiile împotriva coloniștilor sunt "complet false".

El a adăugat că va folosi "toate instrumentele disponibile" pentru a împiedica băncile israeliene să aplice sancțiunile. Atât Smotrich, cât și Ben-Gvir au un sprijin semnificativ în rândul coloniștilor evrei din Cisiordania, care se află printre teritoriile în care palestinienii încearcă să înființeze un stat independent.

Cu toate acestea, Banca Israelului a declarat că băncile israeliene trebuie să se conformeze deciziei administrației Biden.

"Sustragerea de la astfel de regimuri de sancțiuni poate expune băncile la riscuri semnificative, inclusiv riscuri de conformitate, riscuri de spălare a banilor și de combatere a finanțării terorismului, riscuri juridice și riscuri de reputație", a declarat banca centrală într-o declarație.

"Asigurarea unui comportament adecvat și a unei activități ordonate a băncilor din Israel este esențială pentru menținerea unei activități ordonate a economiei", a mai completat banca centrală

Hapoalim, una dintre cele mai mari două bănci din Israel, a declarat că respectă sancțiunile internaționale și că se va conforma oricărui ordin legal - deși a refuzat să discute despre cazuri specifice.

Principalul său rival, Leumi, a refuzat să comenteze.

Reacțiile coloniștilor israelieni: Nu trebuie să lăsăm pe nimeni să gestioneze statul Israel

Yinon Levi, unul dintre coloniștii care fac obiectul sancțiunilor americane, a declarat pentru postul de radio Kan din Israel că Leumi i-a înghețat conturile sale private și de afaceri și a anulat încercarea de a transfera bani.

Levi, potrivit Departamentului de Stat al SUA, a condus un grup de coloniști de extremă dreapta care a atacat civili palestinieni, le-a ars câmpurile și a distrus proprietăți - acuzații pe care le-a negat.

David Chai Chasdai, un alt colonist sancționat, a declarat pentru un ziar israelian că i-a fost înghețat contul din bancă.

Banca a refuzat să discute vreun caz specific, dar a declarat că este "obligată să respecte și să se conformeze sancțiunilor și ordinelor legale internaționale, așa cum se cere în sistemul financiar internațional".

Potrivit Departamentului de Stat, Chasdai a condus o revoltă în care au fost incendiate vehicule și clădiri și au fost deteriorate proprietăți în satul Huwara din Cisiordania, soldată cu moartea unui civil palestinian.

Majoritatea puterilor mondiale consideră coloniile ilegale.

Ben-Gvir a descris înghețarea conturilor bancare ale coloniștilor drept o "linie roșie", adăugând într-o postare pe rețelele de socializare: "Ne respectăm foarte mult și ne apreciem aliații din lume, dar nu trebuie să lăsăm pe nimeni să gestioneze statul Israel".

Mai mult de 550 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de la începutul anului 2023.

Hamas, care a comis atentatele din 7 octombrie, nu este la conducere în Cisiordania și nu sunt reținuți ostatici acolo.

În Cisiordania au loc în mod regulat ciocniri și revolte, agravate de coloniștii israelieni, care amenință și exercită violențe asupra palestinienilor dacă nu renunță la pământurile lor, lucru condamnat chiar și de cei mai puternici susținători internaționali ai Israelului, precum SUA, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel