Află în articol cum motivează primarul orașului Nagasaki, Shiro Suzuki, decizia.
Israelul nu va fi invitat la ceremonia de pace din acest an de comemorare a bombardamentului atomic din 1945 de la Nagasaki pentru a promova o „atmosferă pașnică și sumbră” la evenimentul din 9 august, a declarat miercuri primarul orașului, Shiro Suzuki, pentru presa locală.
Decizia contrastează cu cea a orașului Hiroshima, ale cărui autorități au declarat luna trecută că nu intenționează să retragă invitația Israelului la propriul lor eveniment de pace, în ciuda apelurilor pentru ca țara să fie marginalizată.
Ambele orașe au fost presate de activiști și grupuri de supraviețuitori ai bombardamentelor să excludă Israelul din cauza acțiunilor acestuia în Gaza, unde zeci de mii de palestinieni au fost uciși de când Israelul a început să țintească grupul militant Hamas în urma atacului din 7 octombrie.
Primarul orașului Nagasaki a declarat miercuri reporterilor că excluderea Israelului s-a datorat unor probleme de securitate și nu a fost o decizie politică.
„Aș dori să subliniez că această decizie nu s-a bazat pe considerente politice, ci mai degrabă pe dorința noastră de a organiza ceremonia de comemorare a victimelor bombardamentelor atomice într-o atmosferă pașnică și solemnă și de a ne asigura că ceremonia se desfășoară fără probleme”, a spus el, calificând decizia drept ”dificilă”.
Aranjamentul diferă față de Hiroshima, primul oraș lovit cu o bombă atomică în timpul etapelor finale ale celui de-al Doilea Război Mondial, care a dus în cele din urmă la capitularea necondiționată a Japoniei.
În fiecare an, diplomații sunt invitați la ceremoniile de pace din ambele orașe, care au loc la câteva zile distanță una de cealaltă, pentru a reflecta asupra importanței păcii și asupra pericolelor pe care le implică utilizarea armelor nucleare.
Ceremonia anuală de pace de la Hiroshima este cea mai mare dintre cele două, iar anul acesta vor participa reprezentanți din 115 țări și din Uniunea Europeană.
Zeci de mii de oameni au fost uciși de bombele atomice din 1945, atât pe loc, cât și în lunile și anii următori din cauza radiațiilor.
Într-o postare pe X, ambasadorul Israelului în Japonia, Gilad Cohen, a descris decizia drept „regretabilă”, adăugând că aceasta „trimite un mesaj greșit lumii”.
„Israelul își exercită pe deplin dreptul și obligația morală de a se apăra pe sine și pe cetățenii săi și va continua să facă acest lucru. Nu există nicio comparație între Israel, care este atacat cu brutalitate de organizații teroriste, și orice alt conflict. Orice încercare de a prezenta altfel lucrurile denaturează realitatea”, a spus el.
Israelul a respins în mod repetat acuzațiile criticilor, inclusiv ale grupurilor pentru drepturile omului și ale experților, potrivit cărora a încălcat dreptul umanitar internațional prin amploarea răspunsului său la atacurile Hamas. Israelul susține că războiul său este împotriva Hamas, nu împotriva palestinienilor.
Ceremonia de la Nagasaki va avea loc în Parcul Păcii din oraș pe 9 august, marcând ziua în care armata americană a lansat a doua bombă atomică asupra Japoniei, la trei zile după cea de la Hiroshima.
Oficialii din Nagasaki au manifestat anterior o anumită reticență față de găzduirea Israelului la acest eveniment.
În iunie, Suzuki a trimis o scrisoare Israelului în care cerea încetarea focului în Gaza, lăsând invitația la ceremonie în așteptare din cauza riscului unor „situații neașteptate”, cum ar fi protestele, potrivit Kyodo News.
Miercuri, Suzuki a declarat că nu a văzut nicio schimbare în ultimele săptămâni care ar diminua riscul de a invita Israelul.
Autoritățile de la Hiroshima nu par să aibă aceleași preocupări legate de securitate, în ciuda faptului că au lăsat deoparte Rusia și Belarus pentru „a se asigura că ceremonia se desfășoară fără probleme”, potrivit unui purtător de cuvânt.
Ambele țări au fost excluse de la eveniment din 2022, când Moscova a invadat Ucraina.
Rusia a folosit Belarusul ca una dintre rampele de lansare pentru atacul său și, ulterior, a mutat acolo unele dintre armele sale nucleare tactice.
Unii activiști locali și susținători ai păcii au acuzat autoritățile de la Hiroshima de standarde duble pentru că au exclus Rusia și Belarus, dar au permis Israelului să participe.
„Nu este un dublu standard. Politica noastră este de a invita toate țările. Cu toate acestea, Rusia și Belarus sunt excepții din cauza invaziei Ucrainei”, a declarat luna trecută pentru CNN un purtător de cuvânt al Guvernului orașului Hiroshima.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News