Israelul ameninţă că nu va mai participa la Eurovision 2024 dacă organizatorii îi vor solicita să modifice versurile cântecului său, 'October Rain', care evocă atacul sângeros făcut de Hamas în octombrie 2023, transmite AFP.
Avertismentul Israelului vine după ce organizatorii concursului Eurovision au confirmat în ultimele zile participarea Israelului chiar dacă au existat apeluri privind excluderea țării din concurs propuse de mai multe ţări cu scopul de a protesta astfel faţă de războiul din Fâşia Gaza.
Eden Golan şi cântecul său 'October Rain' au fost aleşi de Israel pentru a concura la Eurovision 2024, care se va desfășura în luna mai în oraşul Malmo, Suedia. Versurile sale nu relatează explicit atacul terorist din data de 7 octombrie 2023, însă nu există niciun dubiu că acestea se referă la atacuril de 7 octombrie, au transmis companii mass-media şi observatori israelieni.
'Dansând în furtună/ Nu avem nimic de ascuns/ Du-mă acasă/ Şi lasă lumea în urmă/ Şi îţi promit că asta nu se va mai întâmpla niciodată/ Sunt încă ud de la ploaia din octombrie/ Ploaie de octombrie', zice o strofă a cântecului, ale cărui versuri au fost făcute publice de Societatea publică israeliană de radioteleviziune (KAN).
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatoarea concursului, vrea să stabilească dacă versurile melodiei pot fi catalogate ca fiind declaraţii politice, fapt interzis de Eurovision. EBU a zis că 'este pe cale să examineze versurile' şi că nu a luat deocamdată o decizie.
'Dacă un cântec este considerat inacceptabil din orice motiv, radioteleviziunile au posibilitatea de a propune un nou cântec sau noi versuri, în conformitate cu regulamentul concursului', a menționat EBU.
Societatea publică israeliană de radioteleviziune (KAN) a anunţat în această săptămână că se află 'în discuţii' cu EBU cu privire la participarea Israelului la Eurovision 2024, însă a prevenit că 'nu intenţionează să înlocuiască cântecul'. 'Dacă piesa nu este aprobată de EBU, atunci Israel nu va putea să participe la concurs', a mai zis radioteleviziunea publică israeliană.
'Emoţionant' sau 'politic'? Perspectiva unei interdicţii a stârnit indignarea ministrului israelian al Culturii şi sporturilor, Miki Zohar, care o consideră 'scandaloasă'. Cântecul este 'emoţionant' şi 'exprimă sentimentele poporului şi ţării noastre în aceste zile, nefiind politic', a scris el în această săptămână pe reţelele sociale.
'Sper că Eurovision va rămâne un eveniment muzical şi cultural, nu o arenă politică', a adăugat el, invitând, de asemenea, EBU 'să continue să acţioneze cu profesionalism şi neutralitate' şi 'să nu permită politicii să afecteze arta'.
Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a pledat duminică pentru un dialog 'inteligent' între EBU şi KAN pentru a permite participarea ţării sale la Eurovision, concurs la care se uită 'sute de milioane de oameni', conform declaraţiilor sale făcute într-o conferinţă de presă desfășurată la Ierusalim şi care au fost preluate de media locală.
Mai multe ţări au solicitat excluderea Israelului de la Eurovision 2024 pentru a protesta cu privire la bilanţul războiului din Fâşia Gaza, început pe 7 octombrie în urma atacului terorist făcut de Hamas pe teritoriul Israelului, care a dus la moartea a 1.160 de oameni, conform unei numărători efectuate de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
Operaţiunile militare israeliene făcute în semn de represalii pe teritoriul Palestinei, unde Hamas a preluat puterea în anul 2007, au făcut peste 29.600 de morţi. Concursul Eurovision, urmărit de mulţi telespectatori în Israel, le-a permis mai multor artişti din această ţară să devină cunoscuţi pe plan internaţional, fapt care reprezintă un motiv de mândrie în Israel.
În anul 1973, Israelul a devenit în prima ţară din afara Europei care a fost autorizată să concureze la Eurovision, eveniment pe care l-a câştigat de patru ori, inclusiv prin intermediul cântăreţei transgen Dana International, în anul 1998. Însă, de-a lungul timpului, au fost mai multe controverse.
Atunci când Israelul a găzduit cel mai recent concurs Eurovision, în mai 2019, grupul islandez Hatari, care l-a sfidat pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, sugerându-i un meci de lupte populare nordice, a fluturat un drapel palestinian în timpul numărătorii voturilor la Tel Aviv.
Organizatorii au criticat-o şi pe celebra cântăreață Madonna, invitată în acel an, spunând că dansatorii vedetei Statelor Unite au încălcat regulile de neutralitate politică, după ce au purtat drapele israeliene şi palestiniene imprimate pe costumele lor. Î
n anul 2009, Georgia a renunţat să participe la Eurovisionul organizat la Moscova după excluderea cântecului său 'We don't want put in' de către organizatori pe motiv că îl critica pe prim-ministrul Rusiei de atunci, Vladimir Putin. Mai mult, Rusia a fost exclusă de la concursul din anul 2022 din cauza războiului început în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu