Purtătorul de cuvânt al Ministerului Istraelian al Afacerilor Externe a anunțat miercuri că nu va participa la Conferința de la Helsinki, eveniment ce își propune încheierea unui tratat internațional de interzicere a fabricării și exploatării armelor nucleare în spațiul Orientului Mijlociu.
Oficialul a afirmat că anunțul a fost făcut de către Directorul Comisiei israeliene pentru energie nucleară, Sahul Horev, în cadrul unei reuniuni a Agenției Comisiei israeliene pentru energie nucleară, ținut cu o zi în urmă.
Conform cotidianului Haaretz, Horev și-a susținut poziția evidențiind că "situația explozivă" din Orientul Mijlociu nu permite participarea optimă a Israelului la conferința organizată în perioada sfârșitului anului 2012 și începutul lui 2013, întâlnire susținută în mod special de către Statele Unite ale Americii.
Sahul Horev a atras atenția asupra faptului că tratatul pentru Orientul Mijlociu ar putea fi justificat doar după restabilirea relațiilor de pace și eliminarea tensiunii între toate statele din regiune.
Conferința tratatului pentru denuclearizare se organizează pe fondul controverselor crescânde în urma dezvoltării capacităților nucleare ale Iranului. Oficialii iraniei au respins acuzațiile, susținând că energia nucleară de care dispune este folosită doar în scopuri pașnice.
Israelul și Occidentul privesc cu suspiciune programul de dezvoltare nucleară al țării musulmane și au făcut apel în repetate rânduri către SUA de a "trage o linie roșie", în semn de avertizare, către Iran pentru a stopa activitatea de înarmare nucleară. Conform oficialilor israelieni, singura modalitate de a limita eforturile Iranului de a deveni o putere nucleară ar fi amenințarea unei acțiuni militare realizabile asupra instalațiilor sale nucleare.
"Linia roșie trebuie stabilită acum, cât timp nu este prea târziu", a susținut premierul israelian Benjamin Netanyahu în fața presei. Acesta a adăugat că, potrivit surselor sale, Iranul dispune de 90% din procedurile tehnice pentru fabricarea bombelor nucleare, generând tot mai multe speculații referitoare la un posibil atac împotriva țării islamice. În aceste condiții, dacă Israelul nu găsește sprijin din partea SUA, posibilitatea unui atac israelian unilateral nu este exclusă.
Cu toate acestea, fostul ambasador american în Israel, Martin Indyk, a afirmat în cadrul unei emisiuni că nu este momentul ca Statele Unite să demareze o acțiune militară. "Iranul nu are o armă nucleară, dar nu mai este foarte mult timp până când se va putea", a declarat Martin Indyk alături de experți în politică invitați în emisiunea "Face the Nation".
În opoziție cu spusele premierului israelian, comandantul armatei iraniene a lansat un avertisment dur amenințând că în eventualitatea unui atac istraelian asupra instalațiilor nucleare ale Teheranului nu va rămâne nimic din statul evreu.
În această perioadă are loc un exercițiu militar desfășurat pe parcursul a 12 zile organizat anual la care iau parte peste 30 de țări. Exercițiile militare au loc și în Golful Persic, zonă în care s-au concentrat, în prezent, mai multe forțe militare ca niciodată pentru că Istraelul și Iranul sunt pe picior de război, relatează The Telegraph.
Israelul este considerată singura țară cu putere nucleară din Orientul Mijlociu și este membră a Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, însă nu a aderat încă la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, act ce limitează răspândirea armamentului nuclear.
Cele mai mari amenințări privesc atât explozia butoiului cu pulbere devenit Orientul Mijlociu, dar nu în ultimul rând inchiderea Strâmtorii Ormuz de către Teheran, important punct economico-strategic, prin care trece 40% din cantitatea de petrol la nivel mondial. Consecințele s-ar simți asupra economiei din întreaga lume datorită manipulării prețului combustibilului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News