Autorităţile penitenciare din Israel au anunţat duminică vaccinarea rapidă împotriva coronavirusului a tuturor deţinuţilor, inclusiv palestinieni, transmite AFP. Potrivit agenţiei, decizia a fost luată în urma unor cereri repetate ale justiţiei, ale unor organizaţii neguvernamentale şi ale unor oficiali palestinieni.
Ministrul israelian al securităţii publice, Amir Ohana, sugerase recent că deţinuţii din Israel nu vor fi vaccinaţi în actuala campanie accelerată. Poziţia sa a fost criticată de procurorul general Avichai Mandelblit, care a apreciat că o decizie în acest sens ar fi ilegală, afirmă presa israeliană preluată de AFP, transmite Agerpres.
În închisorile israeliene se află circa 4400 de deţinuţi palestinieni, dintre care cel puţin 250 au fost testaţi pozitiv la coronavirus, conform datelor unei organizaţii care îi reprezintă.
Duminică, sistemul penitenciar a anunţat că "după vaccinarea personalului (...) vaccinarea deţinuţilor va începe în închisori conform protocolului medical şi operaţional stabilit de autoritatea penitenciară". Un purtător de cuvânt al autorităţii respective a precizat pentru AFP că începând de săptămâna aceasta vor fi vaccinaţi "toţi deţinuţii, fără deosebire".
Hazem Qassem, purtător de cuvânt al organizaţiei palestiniene Hamas, care controlează Fâşia Gaza, declarase că "ocupaţia" - termen prin care palestinienii desemnează statul Israel - "are obligaţia de a furniza vaccinuri deţinuţilor".
Organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a cerut duminică Israelului să îi vaccineze pe deţinuţii palestinieni şi pe palestinienii din estul Ierusualimului, Cisiordania şi Gaza, susţinând că este vorba de o "obligaţie" conform "dreptului internaţional şi ca putere de ocupaţie". "Nimic nu poate justifica realitatea de azi din anumite părţi din Cisiordania unde unele persoane primesc vaccinuri, iar altele nu, în funcţie de faptul că sunt evrei sau palestinieni", a declarat un purtător de cuvânt al HRW.
Israelul a achiziţionat vaccinuri împotriva coronavirusului de la Pfizer-BioNTech şi Moderna şi a început campania de vaccinare la jumătatea lui decembrie, într-un ritm tot mai rapid. Până acum au fost administrate peste două milioane de doze, însă nu s-a prevăzut şi alocarea de vaccinuri pentru palestinienii din Cisiordania şi Gaza.
Autoritatea Palestiniană, care controlează Cisiordania, a anunţat că a semnat patru contracte de achiziţie pentru vaccinuri, inclusiv cel rusesc Sputnik, iar cantităţile urmează să acopere 70% din populaţia din Cisiordania şi Gaza. Livrările vor avea loc până la jumătatea lui martie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News