Marile orașe din Turcia se confruntă cu epuizarea rezervelor de apă în următoarele luni, iar Istanbul poate rămâne fără aceasta în 45 de zile.
Precipitațiile scăzute au condus la cea mai severă secetă a Turciei din ultimul deceniu și pune Istanbulul, un oraș cu 17 milioane de locuitori, în posibilitatea de a rămâne fără rezerve, potrivit camerei inginerilor chimici din Turcia. Primarul din Ankara, Mansur Yavaș, a declarat la începutul acestei luni că orașul va mai avea rezerve doar pentru 110 zile, acestea existând în barajele din regiune.
İzmir și Bursa, următoarele două mari orașe ale Turciei, au rezerve reduse de apă, barajele având capacitatea de aproximativ 36% și respectiv 24%, iar fermierii din zonele producătoare de grâu, precum câmpia Konya și provincia Edirne, la granița cu Grecia și Bulgaria, sunt avertizare privind eșecul agriculturii în acest an.
Nivelul extrem de scăzut de precipitații din a doua jumătate a anului 2020, apropiindu-se de 50% pentru luna noiembrie, a determinat direcția de afaceri religioase să instruiască imamii și congregațiile lor să se roage pentru ploaie luna trecută.
Turcia este o țară secetoasă și cu probleme în ceea ce privește consumul, cu doar 1.346 metri cubi de apă pe cap de locuitor pe an și s-a confruntat cu mai multe secete din anii 1980 datorită creșterii populației, coroborată cu industrializarea, extinderea urbană și schimbările climatice, informează TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News