Isteria creată în scandalul copiilor infectați atinge paroxismul. Avocatul Poporului s-a autosesizat din oficiu, se fac controale la un lanț de magazine, poliția a ridicat acte de la spitalul Marie Curie. Jurnalistul Val Vâlcu atrage atenția asupra unor aspecte importante care ar trebui investigate.
Val Vâlcu este de părere că isteria creată în jurul acestui caz se concentrează pe o direcție nepotrivită. Recent a apărut în presă o informație conform căreia copii ar fi fost infenctați după ce au mâncat portocale de la un lanț de magazine. Deși această ipoteză nu poate fi exclusă, este puțin probabil ca victimele să fi mâncat de la același magazin și din același lot de fructe.
Astfel, există mai multe aspecte asupra cărora autoritățile ar trebui să-și îndrepte atenția.
După cât timp au fost duși copiii la medic
Un aspect important de știut este cât timp au așteptat părinții până să ducă copilul la medic. Un copil cu boală diareică este deshidratat. Deshidratarea suprasolicită rinichiul și fără intervenzie medicală rapidă, se poate ajunge la dializă.
Copiii cu boli respiratorii și cei cu boli diaerice, în aceeai încăpere?
Un alt aspect important de verificat este dacă copiii cu boli respiratorii și cei cu boli diarice au stat în același salon. O combinație între acestea două ar agrava condiția copilului.
S-au administrat antibiotice?
Boala diareică acută deshidratează bolnavul, iar din cauza deshidradării rinichii sunt suprasolicitați. De aceea este important de știut dacă li s-au administrat antibiotice și ce tip de antibiotice s-au administrat. Tratamentul cu antibiotice poate avea efect toxic asupra rinichiului.
Capacitatea de diagnositcare a laboratorului
Un alt aspect important este capacitatea laboratorului de diagnosticare și momentul în care probele au ajuns la laborator. În cazul în care proba analizată a fost recoltată după ce s-au administrat antibioticele, diganosticarea nu mai este posibilă.
Copil, dus la medic după 8 zile de diaree
"Este mai probabil să fie o problemă în spital, decât în mai multe localități, la magazine diferite. Alimentația este diferită, nu au băut apa din aceeași sursă. În Brașov e un caz similar. Un copil a fost dus după 8 zile de diaree, în stare avansată de deshidratare.
În loc să alergăm după banane și portocale și să speriem lumea, mai bine am învăța părinții să ducă copilul la medic la timp și am verifica circuitele din spital și dacă au dotările necesare. În loc să învățăm din greșeli, creem panică", spune Val Vâlcu.
Presiunea mass-media și efectele negative asupra comerțului
"Autortiățile acționează la presiunea mass-media, care nu înțelege care e posibil să nu se găsească rezultate. De exemplu, în Germania când a fost criza castraveților, a durat șase luni până au apărut primele indicii. Și nici până nu s-a găsit cauza. Testele nu se fac de pe o zi pe alta. Această modă de a ieși public și arunca vina pe lanțurile de magazine și produse este dăunătoare pentru comerț.
Mai mult, e dăunătoarea pentru că ocultează adevărata cauza. În loc să se tragă învățăminte din această tragedie, se deviază atenția pe amenințări ireale. Lumea e speriată cu pericole imaginare, în schimb adevăratele cauze sunt ignorate. Modalitatea de comunicare publică. Într-un stat civilizat nu te apuci să sperii oamenii", mai spune Val Vâlcu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News