Istoria primului brad de Crăciun: între tradiție și legendă

Fotografie de la Brett Sayles: Pexels
Fotografie de la Brett Sayles: Pexels

Deși acum este o prezență evidentă în casele noastre în perioada Crăciunului, povestea bradului de Crăciun este încă puțin cunoscută.

Originile bradului de Crăciun

Din timpuri vechi, bradul a avut o semnificație specială: fără să-și piardă niciodată frunzele, el simbolizează puterea vieții și capacitatea de a învinge răul, întunericul și moartea. Înfrumusețarea casei cu ramuri veșnic verzi însemna să o protejezi de influențele celui rău și de vrăjitoare, fantome, spirite și boli. 

Vechii romani obișnuiau să-și împodobească casele cu crenguțe de pin și să-și ofere o crenguță de brad ca urare de noroc cu ocazia Calendelor lui ianuarie, Saturnaliile.

În Europa de Nord, druidii, preoți ai celților, își decorau templele cu ramuri veșnic verzi, un simbol al vieții veșnice, iar vikingii atribuiau adevărate puteri magice molidului, planta sacră zeului lor soare, Balder. 

Potrivit Bennati, apariția creștinismului nu elimină această idee: plantele veșnic verzi, embleme ale vieții veșnice, devin, de asemenea, un simbol al lui Isus Hristos, precum și al pomului vieții din Biblie.

Care este primul brad de Crăciun?

În Riga, capitala Letoniei, puteți găsi o placă ce comemorează primul brad de Crăciun din istorie, care pare să fi fost ridicat în 1510 în piața principală a orașului.

Se crede, de asemenea, că orașul Tallinn, Estonia, a fost locul primului brad de Crăciun, în 1441.

O altă legendă spune că prima care a introdus tradiția a fost ducesa de Brieg, în 1611. Se pare că femeia își împodobise deja castelul pentru festivități, când a observat un colț complet gol. Ducesa a ordonat apoi ca un brad din gradina castelului sa fie transplantat într-o vază și adus în acea cameră.

Și decorațiunile? Martin Luther poate să fi fost primul care a decis să împodobească bradul de Crăciun cu lumini, după o plimbare într-o pădure, unde singura sursă de iluminare erau stelele care sclipeau pe cer. Evident, a folosit lumânări pentru decorațiunile sale, deoarece luminile electrice sunt o invenție din 1882.

Oricare ar fi povestea adevărată a pomului de Crăciun, este cert că migrațiile populației de limbă germană din secolul 16 au adus tradiția în Europa, făcându-l clasicul care este astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel