„Istoria Evreilor. Holocaustul”, disciplină obligatorie din noul an școlar

Supraviețuitorii lagărului de la Auschwitz
Supraviețuitorii lagărului de la Auschwitz

Din anul școlar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor studia  „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca disciplină obligatorie, potrivit unui ordin al ministrului Educației, ce include și programa pentru această nouă disciplină. 

Ministrul Educației, Ligia Deca a semnat ordinul privind aprobarea programei școlare pentru disciplina de studiu obligatorie „Istoria Evreilor. Holocaustul”.

Noua disciplină școlară se va studia începând cu anul școlar 2023-2024, o oră pe săptămână, pe durata unui an, la clasele a XI-a, cursuri de zi, învățământ liceal și profesional și învățământ liceal seral, filieră tehnologicăa XII-a, învățământ profesional special, învățământ special ciclul superior al liceului, filiera tehnologică și învățământ liceal seral, filieră teoretică.

"Este important să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că ce s-a întâmplat în istoria mondială recentă nu va fi uitat.

În acest sens, am semnat astăzi Ordinul privind programa aferentă disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a. Este esențial ca elevii să cunoască această perioadă tragică din istorie. Prin urmare, începând din anul școlar 2023-2024, această disciplină devine obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii 276/2021.

Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu.

Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea.

Le mulțumesc tuturor organizațiilor de profil pentru sprijinul lor în elaborarea acestei programe necesare pentru învățământul liceal!

Totodată, le mulțumesc pentru contribuție Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe al României, Secretariatului de Stat pentru Culte, Ambasadei României în Israel, Ambasadei Israelului în România, Academiei Române, Federației Comunităților Evreiești din România, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Centrului Yad Vashem - Israel Muzeul Memorial al Holocaustului (SUA), Memorialul Shoah (Republica Franceză) și American Jewish Committee", a scris ministrul Educației pe Facebook.

27 ianuarie, zi internaţională de comemorare a victimelor

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Descoperirea lagărelor de concentrare naziste a arătat întreaga oroare a planurilor lui Hitler de a extermina evreii din Europa şi alte minorităţi, iar dezvălurile făcute de media au şocat lumea întreagă.

Alegerea datei de comemorare a Holocaustului este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945 şi a fost decisă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin rezoluţia 60/7 din 1 noiembrie 2005.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel