Cât noi încă ne luptăm cu iarna, putem da citire faptelor unor oamenii cărora le-a rămas numele în istorie. Unii doar s-au născut pentru a deveni celebri mai târziu, alții au murit, încheindu-și o viață plină de succes, iar alții au transformat o zi banală într-una memorabilă. Vezi mai jos cele mai importante evenimente ale zilei de 22 februarie.
Autor: Răzvan Băltărețu
22 februarie 1997 - Mihai Leu a câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România. Deși avea titlul WBO, și-a dat seama că în România nu prea izbutești cu bătaia și, cumulat cu o accidentare, a devenit pilot de raliu.
22 februarie 1900 - La Paris, are loc prima audiție a "Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian" de George Enescu (la pian - George Enescu). Acum, 100 de ani mai târziu, România a pus preț pe artă, și pe Enescu, el fiind ales pentru bancnota de 5 lei.
22 februarie 1512 - A murit Amerigo Vespucci, explorator italian (născut în 1454). El a fost primul european ajuns în Brazilia, când țara încă nu găzduia carnavalul de la Rio. Pentru că la vizite în Brazilia îl concurează și Mazăre, Amerigo mai e cunoscut, din 1507, și pentru că a dat numele Noii Lumi.
22 februarie 1732 - s-a născut George Washington (decedat în 1799). S-a bătut nițel cu englezii, în rol de comandant suprem, pe care i-a învins de două ori, în 1777 și 1781. În discursul de retragere din 1797, i-a sfătuit pe americani să intervină în conflictele din Europa. Ceva îmi spune că nu l-au prea luat în seamă. Ba au și avansat, până în Coreea, Asia.
22 februarie 1943 - Membrii grupării de rezistență "Die Weiße Rose" (Trandafirul alb) sunt executați în Germania nazistă. Bine că gruparea nu se intitula “Trandafirul roșu” că poate ar fi intrat anumiți politicieni la idei, privind o posibilă coincidență.
22 februarie 1857 - S-a născut Heinrich Rudolf Hertz, fizician german (d. 1894). Da, el este nenea pe care l-au înjurat mulți la ora de fizică pentru undele hertziene. Totodată, el este responsabil să-și asume meritele pentru invenții ca telegrafia fără cablu și radioul.
22 februarie 1632 - Galileo Galilei publică “Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii” cu acord de la Inchiziție și supervizat de Papă. După un timp, când au văzut că poate fi interpretată în multe moduri, cele două instituții i-au cerut socoteală lui Galileo. El era în minoritate, ca putere de decizie, astfel că a sfârșit arestat la domiciliu și acuzat de erezie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu