Pentru că și acum mai bine de 100 de ani prețul benzinei era mare, Rudolf Diesel și-a creat propriul motor. În 1893 a fost și patentat, iar de atunci, ei bine, a devenit și a făcut istorie. Deși încă simțim iarna pe lângă noi, asta nu ridică prețul la gigacaloria culturii generale, astfel că, să dăm citire unor evenimente din trecutul acestei zile.
Autor: Răzvan Băltărețu
Fapte diverse:
23 februarie 1271 - Prima mențiune documentară a orașului Brașov. Atât au așteptat românii, că l-au și transformat într-un munte de istorie la propriu. De la Mihai Viteazul care a ținut prima dietă în Casa Sfatului, până la Aurel Vlaicu și al său zbor cu decolare din curtea Gimnaziului “Andrei Șaguna”.
23 februarie 1919 - Fondarea Partidul Fascist de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei. Atât i-a trebuit lui Mussolini că a și dus țara într-un regim dictatorial, apoi a băgat-o în război de partea Germaniei. Acțiunea nu a fost prea inspirată, iar în ‘45 în timpul unei polemici cu o armă îndreptată spre el, Mussolini a rămas fără argumente și fără viață.
23 februarie 1929 - Încep și în România concursurile de frumusețe, prin declararea concurentei Magda Demetrescu drept "Miss România 1929". Și de atunci ne-am tot încăpățânat să avem femei frumoase.
23 februarie 1993 - Explozie la World Trade Center, New York. S-a soldat cu șase morți și peste 1 000 de răniți. Atentatorilor nu le-a plăcut treaba de mântuială făcută atunci și au revenit în 2001. Pentru a economisi timp, știm bine, au trecut direct cu avioanele prin turnuri.
S-au născut azi:
23 februarie 1932 - S-a născut Constantin Rădulescu, speolog român (decedat în 2002). Dl Rădulescu a găsit peștera ca fiind prielnică și primitoare, ba chiar mai ieftină decât un apartament, așa că mare parte din viață și-a petrecut-o acolo.
Decese:
23 februarie 1730 - A murit Papa Benedict al XIII-lea (născut în 1649). Nu a lăsat prea mari lucruri în urmă, dar s-a remarcat printr-un fapt pe care acum l-am numi reclamă negativă. Numele și l-a luat după un antipapă din Avignon, Franța. Dacă lumea tot era obișnuită deja cu acest nume, el și-a zis să nu-l risipească.
23 februarie 1855 - A murit Carl Friedrich Gauss, matematician, astronom, fizician german (născut în 1777). Cum pe vremea lui nu avea Internet sau telefon mobil cu cameră, Gauss a vrut să își șocheze profesorii de la școala primară prin inteligență, astfel că, le-a arătat o metodă de calcul a sumei întregilor până la 100. În timpul liber de la maturitate, a avut lucrări despre integralele multiple, magnetism și a mai lăsat în urmă un sistem de unități care îi poartă numele.
Citește și:
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 22 februarie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu