Ștefan cel Mare, într-o zi probabil friguroasă de 27 februarie, 1470, pregătea un eveniment istoric. El atacă și incendiază Brăila sub aparenta bună intenție că vrea să scape Țara Românească de otomani și să-l dea jos de pe tron pe Radu cel Frumos. Ca să evite eventualele proteste ale celor din oaste, Ștefan cel Mare a prădat și Ialomița pentru câteva bucate de luat la drum. Dar gat cu reușita lui de-al pune pe Laiotă Basarab în Țara Românească, e timpul pentru alte evenimente ale zilei.
Autor: Răzvan Băltărețu
[caption id="attachment_161426" align="alignleft" width="300" caption="Unul dintre câinii folosiți de către Pavlov pentru experimentul său. Se regăsește la Muzeul Pavlov din Ryazan, Rusia. "][/caption] 27 februarie 1626 - Cardinalul Richelieu, prin promulgarea unui edict, interzice practicarea duelurilor. S-o fi gândit și că din duel prea mureau mulți care se credeau spadasini și ocupau cimitirele timpuriu, iar pompele funebre și cioclii se umpleau de bani.
27 februarie 1882 - "Crai nou" de Ciprian Porumbescu, prima operetă românească, are premiera la "Gimnaziul român" din Brașov. Acum ar fi o premieră dacă publicul ar mai merge la astfel de manifestări culturale.
27 februarie 1938 - A fost promulgată noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea care marchează și sfârșitul regimului parlamentar. Coincidență sau nu, dar de câțiva ani și Traian Băsescu are ceva cu Constituția.
27 februarie 1991 - George Bush, președinte american, anunță eliberarea Kuweitului în urma primului Război din Golf. Până să se trezească kuweitienii din fericire, au și primit nota de plată de la americani. Nu știau dacă să se bucure sau nu că aceștia cer doar petrol.
S-au născut azi:
27 februarie 272 - S-a născut Constantin cel Mare, împărat roman (decedat în 337). Din timpul vieții a știut de partea cui e bine să fie, astfel că, a îngăduit creștinismul în Imperiu. Încă nu a transmis vorbă cu ceea ce a găsit pe lumea cealaltă.
27 februarie 1913 - S-a născut Irwin Shaw, scriitor și dramaturg american (decedat în 1984). Probabil că dacă ar fi trăit în România, celebra sa carte “Om bogat, om sărac”, publicată în 1970, ar fi avut titlul “om trăi și om vedea”.
27 februarie 1932 - Elisabeth Taylor, actriță americană (decedată în 2011). A fost un fel de emblemă a vechii școli a Hollywood-ului. BAFTA vieții ei a fost în 1967 cu rolul din "Cui îi e frică de Virginia Woolf".
Decese:
27 februarie 1920 - A murit Alexandru D. Xenopol, economist, filosof, istoric, scriitor român (născut în 1847). Timp de cinci ani s-a ocupat la Iași de tipărirea operei sale fundamentale “Istoria Românilor din Dacia Traiană” - istoria până la 1859 în șase volume și aproape 4000 de pagini. Dacă ar fi lansat-o în vremurile prezente, cei mai mulți probabil că l-ar fi înjurat pentru că n-o lansează și digital, pe iPad sau alte dispozitive.
27 februarie 1936 - A murit Ivan Pavlov, fiziolog, psiholog și medic rus (născut în 1849). Da, el este omul celebrului experiment cu câinele care l-a dus la concluziile privind existența reflexului condițional. Pavlov însuși era o fire cu zeci de obiceiuri, de fixisme. Noroc că nu existau ONG-uri pentru protecția animalelor atunci că sigur nu mai reușea experimentul său.
Citește și despre evenimentele altor zile:
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 26 februarie
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 25 februarie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu