În ziua de 28 februarie, s-a născut Gheorghe Șincai. După ce a văzut în ce țară a ajuns, și-a dat seama că doar cu cartea mai răzbați, așa că s-a pus pe învățat. A văzut că educația nu face rău, astfel că, alături de Samuil Micu a pus la punct și regulă “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”, prima gramatică tipărită a limbii române, pentru a-i educa și pe alții. Dar faptele sale au fost acum mai bine de 200 de ani. Acum, pentru mulți, Șincai este doar acel liceu de la Tineretului. Și tot acum, alte evenimente ale zilei.
Autor: Răzvan Băltărețu
[caption id="" align="alignleft" width="346" caption="Horea, Cloșca și Crișan, la o consfătuire aprinsă în jurul lumânării."][/caption]28 februarie 1785 - Horea și Cloșca, doi dintre conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată. Probabil vă întrebați unde e Crișan din acest trio. Ei bine, el s-a sinucis la Alba Iulia, unde era închis. Se poate spune că a fost puțin mai norocos.
28 februarie 1859 - A apărut, la București, "Țânțarul", prima revistă umoristică românească, editată de C.A. Rosetti (pseudonim: Trandafirescu) și N.T. Orășanu (pseudonim: Cetățenescu), împreună cu un colaborator, Enric Winterhalder (pseudonim: Iernescu). În vremurile noastre, revistele de umor în sine sunt de tot râsul.
28 februarie 1970 - Membrii echipajului navetei spațiale americane "Apollo 12" au venit în vizită la București (până pe 2 martie). Cred că nu li s-a părut prea mare diferența între peisajul Lunii și cel al Bucureștiului.
28 februarie 1997 - Regele Mihai I a revenit din exil, fiind pentru prima dată după 1989 când sosirea suveranului este acceptată de populație, dar și de toate formațiunile politice. Tot atunci a reprimit pașaport românesc. Acum, 15 ani mai târziu, standardul a scăzut atât de mult, încât și Paul Lambrino a primit pașaport românesc și, mai ales, viză pentru Casa Regală.
S-au născut azi:
28 februarie 1863 - S-a născut Gheorghe Marinescu, medic și fondator Școala Românească de Neurologie (decedat în 1938). Parcă prevăzător, a simțit că în viitor românii vor avea de furcă cu capul, astfel că, a vrut să le lase măcar modalitatea de a-și găsi problemele.
28 februarie 1906 - S-a născut Benjamin “Bugsy” Siegel, gangster american (decedat în 1947). El a realizat că că nu merge la nesfârșit gangester-itul, astfel că, a pus bazele orașului Las Vegas pentru a-i fura pe oameni cât mai legal posibil. Cred că ar fi mândru de ceea ce a reușit.
28 februarie 1980 - S-a născut Lucian Bute, pugilist român. Este campion mondial, dar are și rețeta pentru succesul ca român: emigrarea.
Decese:
28 februarie 1916 - A murit Henry James, scriitor american (născut în 1843). Opera sa literară a mers laolaltă cu evoluția filosofiei și psihologiei. Evoluția socială, însă, a fost să părăsească SUA și să stea mai mult prin Europa, mai ales prin Anglia. I-a ieșit așa de bine ultima parte, încât a devenit și cetățean britanic.
28 februarie 1986 - A murit Olof Palme, om politic, fost prim-ministru al Suediei între anii 1969-1976 și 1982-1986 (născut în 1927). Nu a murit doar pentru că i se urâse cu viața sau pentru că moartea îl îndrăgise, ci a fost asasinat pe stradă, în Stockholm.
28 februarie 2000 - A murit Nicolae Victor Teodorescu, matematician, academician, considerat creatorul școlii românești de teoria ecuațiilor cu derivate parțiale (născut în 1908). Deși se pricepea foarte bine la cifre, se pare că în 2000 calculul vieții i-a dat zero.
Și alte zile au avut evenimente. Citește-le:
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 27 februarie
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 26 februarie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu