Află detalii despre momentele importante din istoria orașului Gaza.
Gaza, care a prosperat în antichitate ca un centru de comerț pe coasta mediteraneană unde Asia se întâlnește cu Africa, a fost locuită de mii de ani și a fost disputată de faraonii egipteni, babilonieni, filistinii, grecii macedoneni, romani, arabi, mongoli, cruciați, otomani și chiar de Napoleon.
Făcând parte dintr-o veche confederație filisteană a cinci orașe de-a lungul câmpiei de coastă, a fost menționată în relatări biblice: judecătorul Samson a fost ținut captiv acolo.
Alexandru cel Mare a asediat și capturat orașul Gaza, omorând bărbații și sclavizând femeile și copiii. În perioada romană, creștinismul s-a răspândit aici, iar o mică comunitate creștină din Gaza mai există și în prezent, biserica sa a fost deteriorată în timpul ultimei runde de ostilități.
Armatele arabe au invadat Gaza acum 1.400 de ani și au adus islamul. Gaza a făcut parte din Imperiul Otoman în cea mai mare parte a perioadei de la secolul al XVI-lea până în 1917, când a fost cucerită de trupele britanice în timpul Primului Război Mondial.
În ultimul secol, Gaza a trecut de la stăpânirea militară britanică la cea egipteană și apoi la cea israeliană. Acum este o enclavă înconjurată de garduri locuită de aproximativ 2,3 milioane de palestinieni, majoritatea dintre ei fiind urmașii refugiaților.
Pe măsură ce stăpânirea colonială britanică se apropia de sfârșit în Palestina la sfârșitul anilor 1940, violența s-a intensificat între evrei și arabi, culminând cu războiul dintre statul nou creat Israel și vecinii săi arabi în mai 1948.
Armata egipteană invadatoare a capturat o fâșie strâmtă de coastă de 25 de mile (40 km) lungime, de la Sinai până la sud de Ashkelon. Zeci de mii de palestinieni care au fugit sau au fost alungați din Israel au căutat adăpost acolo, triplând populația la aproximativ 200.000 de locuitori.
Egiptul a controlat Fâșia Gaza timp de două decenii sub un guvernator militar, permițând palestinienilor să lucreze și să studieze în Egipt. Palestinienii înarmați "fedayeen" mulți dintre ei refugiați, au lansat atacuri asupra Israelului, atrăgând represalii.
Națiunile Unite au înființat o agenție pentru refugiați, UNRWA, care furnizează servicii astăzi pentru 1,6 milioane de refugiați palestinieni înregistrați în Gaza, precum și pentru palestinienii din Iordania, Liban, Siria și Cisiordania.
Israel a capturat Fâșia Gaza în războiul din Orientul Mijlociu din 1967. Un recensământ israelian din acel an a arătat o populație în Gaza de 394.000 de locuitori, cel puțin 60% dintre ei fiind refugiați.
Cu egiptenii plecați, mulți muncitori din Gaza au găsit locuri de muncă în agricultură, construcții și servicii în Israel, la care aveau acces ușor. Trupele israeliene au rămas pentru a administra teritoriul și pentru a proteja așezările pe care Israel le-a construit în decadelor următoare.
La douăzeci de ani după războiul din 1967, palestinienii și-au lansat prima intifada, sau revoltă, după ce un camion israelian a intrat în un vehicul care transporta muncitori palestinieni în refugiul Jabalya din Gaza, din tabăra de refugiați din Gaza, omorând patru persoane. Profitând de această stare de furie, Frăția Musulmană, cu sediul în Egipt, a creat o ramură palestiniană înarmată, Hamas, cu baza sa de putere în Gaza. Hamas, dedicată distrugerii Israelului și a restaurarea dominației islamice, a devenit un rival al lui Yasser Arafat. Fatah, partidul secular al lui Arafat.
Israelul și palestinienii au semnat un acord de pace istoric în 1993, care a dus la crearea Autorității Palestiniene. În cadrul acordului interimar, palestinienii au primit mai întâi un control limitat în Gaza și Jericho, în Cisiordania. Arafat s-a întors în Gaza după zeci de ani de exil. Procesul de la Oslo a oferit Autorității Palestiniene nou create palestiniană o oarecare autonomie și a avut în vedere crearea unui stat după cinci ani.Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Israelul i-a acuzat pe palestinieni de nerespectarea acordurilor de securitate, iar palestinienii au fost supărați de continuarea construirii de colonii israeliene.
Hamas și o altă grupare militantă, Jihadul Islamic, au efectuat atentate cu bombă pentru a încerca să deraieze procesul de pace, ceea ce a determinat Israelul să impună mai multe restricții privind circulația palestinienilor în afara Gaza. Hamas a profitat, de asemenea, de criticile tot mai numeroase ale palestinienilor față de corupției, nepotismului și proastei gestionări economice din partea lui Arafat. cercului intim al lui Arafat.
În anul 2000, relațiile israeliano-palestiniene au atins un nou nivel scăzut odată cu izbucnirea celei de-a doua intifade palestiniene. Acest eveniment a inaugurat o perioadă de atentate sinucigașe și atacuri armate comise de palestinieni, precum și de raiduri aeriene israeliene, demolări, zone interzise și restricții de circulație.
Una dintre victime a fost Aeroportul Internațional Gaza, deschis în 1998. Ca simbol al speranțelor palestinienilor înfrânte privind independența economică, acesta a fost considerat o amenințare la adresa securității de către Israel, care a distrus antena radarului și pista de aterizare câteva luni după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.
Un alt prejudiciu a fost adus industriei pescuitului din Gaza, o sursă de venit pentru zeci de mii de persoane. Israel a redus zona de pescuit a Gaza, invocând necesitatea de a opri bărcile care ar putea transporta arme.
În august 2005, Israel a evacuat toate trupele și coloniștii săi din Gaza, care erau complet izolate de lumea exterioară prin garduri de securitate.
Palestinienii au demolat clădirile și infrastructura abandonate pentru materiale reciclabile. Demontarea așezărilor a dus la o mai mare libertate de mișcare în Gaza, iar o "economie a tunelurilor" a înflorit, deoarece grupuri armate, contrabandiști și antreprenori au săpat rapid zeci de tunele către Egipt.
Cu toate acestea, retragerea a dus și la închiderea fabricilor, serelor și atelierelor din așezări care angajau unele persoane din Gaza.
În 2006, Hamas a obținut o victorie surpriză în alegerile palestiniene și a preluat apoi controlul total al Fâșiei Gaza, răsturnând forțele loiale succesorului lui Arafat, președintele Mahmoud Abbas. O mare parte a comunității internaționale a tăiat ajutorul palestinienilor din zonele controlate de Hamas, considerând că Hamas este o organizație teroristă. Israelul a împiedicat zeci de mii de muncitori palestinieni să intre, oprind o sursă importantă de venit. Invocând probleme de securitate, Israelul și Egiptul au impus măsuri mai stricte asupra circulației persoanelor și bunurilor prin zona de securitate.
Loviturile aeriene israeliene au paralizat singura sursă de energie electrică din Gaza centrală electrică din Gaza. Considerând că Hamas reprezintă o amenințare, Egiptul a închis granița cu Gaza și a aruncat în aer majoritatea tunelurilor. Încă o dată izolată, economia din Gaza a intrat în regres.
Economia din Gaza a suferit în mod repetat în ciclul de conflict, atac și represalii între Israel și palestinieni. Unele dintre cele mai grave lupte au avut loc în 2014, când Hamas și alte grupuri au lansat rachete asupra orașelor centrale din Israel. Israelul a efectuat atacuri aeriene și bombardamente de artilerie care au devastat cartierele din Gaza. Mai mult de 2.100 de palestinieni au fost uciși, majoritatea civili. Israelul a anunțat că numărul morților săi a fost la 67 de soldați și șase civili.
În timp ce Israelul a fost făcut să creadă că Hamas era obosită de război, oferind stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii grupului erau antrenați secret în secret. Pe 7 octombrie, luptătorii Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului, năvălirea prin orașe, ucigând 1.400 de oameni, în principal civili, și a luat peste 240 de ostatici. Bombardamentul ulterior al Israelului în Fâșia Gaza a ucis cel puțin 9.060 de persoane, dintre care 3.760 copii, potrivit autorităților sanitare din enclava controlată de Hamas. Trupele israeliene susținute de tancuri au intrat în enclava palestiniană cu un asalt la sol, așteptându-se să întâmpine opoziția din partea Hamas și alți militanți palestinieni care au săpat într-o rețea de sute de kilometri tuneluri sub Gaza, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu