Radu Golban a vorbit la DC NEWS despre cria energetică care afectează Europa.
Radu Golban a vorbit în cadrul emisiunii Outlook transmisă de DC News despre criza energetică din UE, menționând o vulnerabilitate a Europei care persistă de mai mulți ani.
"Pare destul de pesimist. În general eu zic că ducem lipsă de optimism. Nu pentru că aș dori eu acum neapărat să răspândesc optimism pe DC NEWS, dar paharul pe jumătate plin este și pe jumătate gol. Haideți să spunem lucrurilor pe nume. Dacă ne vom confrunta cu o criză energetică la nivel european, atunci această criză se datorează și unei dependențe a Europei de energie. Nu este vorba doar de energia din Rusia, ani de zile am avut o dependență de țițeiul din Orientul Mijlociu. Să nu uităm problemele care au apărut la sfârșitul anilor 70 în urma crizei petroliere când Arabia Saudită a decis să oprească exportul de țiței către Europa. Deci iată că și atunci s-a confruntat Europa cu o inflație galopantă, apoi cu o recesiune.
Iată că o dată la câteva decenii se manifestă o realitate din cauza acestei dependențe care, din punct de vedere strategic, este una nefericită pentru Europa. Bătrânul continent, conceptul democrației, a drepturilor omului, sunt, într-adevăr concepte foarte frumoase, dar în realitate ne împiedicăm de o dependență energetică. Eu nu cred că Europa este dispusă să renunțe la principii. Dar de ce nu considerăm că această oglindă care ni se arată în privința acestei dependențe este și o șansă pentru cercetare, este și o șansă pentru investițiile în domeniul energiilor regenerabile sau a altor surse de energie, ca într-adevăr Europa să poată să își așeze și să își asigure un trai economic și prosperitate pentru întreaga populație, fără a fi atât de vulnerabilă cu ceva atât de elementar precum este energia, mai ales de state cum sunt cele din Orientul Mijlociu sau Rusia?", a declarat Radu Golan.
"Dacă renunță la principii, la valori, Europa se vulnerabilizează pe termen lung. Mă rog, construcția europeană, e ca și cum își pierde fundația. Așa dacă e frig, dacă se mai sparge un geam, lucrurile astea le poți repara. Dacă nu ai fundație solidă, construcția se prăbușește. Europa se află într-un conflict acum, char dacă nu e declarat, este în conflict cu un stat agresor, folosește acest stat arma energetică, era ultimul cartuș, să spunem. Conflictele aduc progres. Au partea lor de necazuri, de sacrificii, dar invențiile, cercetarea, accelerează în astfel de momente. Să ne gândim la pandemia COVID. Dacă nu ar fi fost acea presiune extraordinară, probabil că progresul ar fi fost mai lent în zona acestor semnale transmise prin ARN-ul mesager.
Câștigurile din pandemie se vor vedea în producția de medicamente, de vaccinuri, pentru multe alte boli, așa cum cursa spre lună, de exemplu, ne-a dus în bucătărie teflonul, vasele din teflon. Celulele fotovoltaice au fost dezvoltate, atunci fiind foarte scumpe, acum iată că le vedem accesibile pentru fiecare casă, le folosim în excursii, avem pentru încărcatul telefonului avem celule din acestea fotovoltaice, așa cum aveau cosmonauții în 1969 în modulul lunar. Astfel, este de așteptat ca presiunea pe care o pune Rusia din punct de vedere energetic acum, să împingă, să accelereze cercetarea, inovarea și pe termen lung să reducă clima criza aceasta climatică", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News