Souvlaki este un cuvânt sinonim cu mâncarea grecească, fie că se referă la carne friptă pe frigărui sau la pita moale umplută cu carne, roşii, ceapă, tzatziki şi cartofi prăjiţi.
Multe persoane cred că souvlaki este un produs fast-food adus de otomani în Grecia, dar nu este adevărat. Descoperiri arheologice arată că produsul Souvlaki vine din Grecia Antică şi a fost menţionat în scrierile lui Aristophanes, Xenophon, Aristotel şi alţii.
Mâncarea aceasta, de pâine umplută cu carne, este amintită şi de Ateneus, în cartea sa "Deipnosophistae". Cercetătorul George Katsos, directorul companiei DoItInAthens, spune că souvlaki a fost preparat de grecii antici încă de acum patru milenii.
"Potrivit descoperirilor noastre, locuitorii Greciei sunt printre primii oameni care au tăiat şi gătit felii de carne încă de acum patru milenii, aplicând o metodă nouă de gătit, dincolo de tradiţionalul proces de fierbere din epoca neolitică", a spus acesta, conform GreekReporter.
Cea mai veche referinţă la o reţetă de carne la proţap vine din lucrările lui Homer, dar arheologii au descoperit şi grătare antice făcute special pentru gătirea de souvlaki. Acestea, se pare, erau folosite din secolul 17 î. Hr, şi erau chiar populare pe insula Santorini, înainte ca aceasta să fie distrusă de erupţia vulcanului local.
Potrivit unor plăcuţe descoperite de arheologi, în Grecia Antică se organizau des evenimente festive la care se gătea carne la proţap, carne care ulterior era tăiată felii. Iar responsabili cu pregătirea acestor mâncăruri erau primii brutari profesionişti, care se ocupau şi cu pâinea necesară pentru souvlaki.
Potrivit lui Ateneus, bucăţile de carne erau vândute în cărucioare dotate cu cuptoare, care se aflau în pieţele publice. Nu doar souvlaki se găsea în aceste cărucioare, ci şi castane, pâine, şi altele.
Ateneus, în timp ce descria obiceiurile alimentare din diverse regiuni, a scris despre importanţa sosului kandaulos, care acompania carnea feliată. Referinţe despre kandaulos spun că acesta era bazat pe un tip scump de brânză produsă din lapte de măgăriţă şi iapă. Ulterior, s-a trecut la brânză de capră şi, mult mai târziu, la iaurt, iar sosul a devenit tzatziki.
"Kandaulos apare în mai multe texte scris ca kandylos sau kandyli, fiind menţionat în texte care datează din secolul 5 înaintea erei noastre până în secolul 10 d.Hr, când a început să fie descris ca un sos alb, făcut din lapte de capră, miere şi avyrtaki, un sos acid, sărat şi acru, făcut din rodii tăiate, cu sare şi oţet alb", a mai explicat Katsos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu