Istoria zilei: 14 martie. Origami-ul și-a cunoscut maestrul

Pe vremea când Parlamentul mai vota ceva decent, Carol I devenea rege al proaspătului regat România. În 1881 a fost votată legea, iar la 10 mai, în același an, a fost încoronat. Cum el venea din alt mediu, s-a gândit să cultive și altceva pe aceste meleaguri în afară de ce scoate pământul, astfel că, în 1895, Carol I inaugurează Biblioteca Centrală Universitară din București. Ea există și azi, renovată și funcțională. Însă, până veți ajunge la ea, puteți citi evenimentele zilei aici.

Autor: Răzvan Băltărețu

[caption id="" align="alignleft" width="344" caption="Akira Yoshizawa, maestru origamist, la masa de lucru."]Akira Yoshizawa, maestru origamist, la masa de lucru.[/caption]

14 martie 1962 - Au început lucrările Comitetului pentru dezarmare de la Geneva, creat la 20 decembrie 1961. Aceste lucrări erau demarate ca urmare a Rezoluției celei de-a XVI-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (din 1983). La lucrări a participat și România. Din fericire, românilor nu le-a fost cerută renunțarea la arme precum sapa, coasa sau toporul.

14 martie 1964 - Jack Ruby a fost găsit vinovat pentru uciderea lui Lee Harvey Oswald, asasinul președintelui american John Fitzgerald Kennedy. S-ar crede că oamenii voiau să mascheze ceva. Prea s-a grăbit Ruby cu uciderea lui Oswald.

14 martie 1992 - Sunt reînhumate la Brașov osemintele lui Nicolae Titulescu, aduse din Franța. A vrut și omul să fugă din România, iar alții l-au adus înapoi și l-au făcut forțat parte din pământul patriei.

14 martie 2004 - Papa Ioan Paul al II-lea are cel de-al treilea pontificat ca lungime din toate timpurile. Din păcate, acest lucru nu-i folosește la nimic în cursa pentru sanctificare.

S-au născut azi:

14 martie 1804 - S-a născut Johann Strauss (tatăl), compozitor, violonist și dirijor austriac (decedat în 1849). Pentru că venea dintr-o țară unde muzica nu se făcea așa, de pe o zi pe alta, el a popularizat valsurile pentru ca fiii să-i continue munca.

14 martie 1879 - S-a născut Albert Einstein, fizician americano-elvețian de etnie evreiască, născut în Germania, laureat al Premiului Nobel pentru fizică pe anul 1921 (decedat în 1955). A făcut atât de multe, încât un site întreg n-ar fi suficient pentru a-i detalia munca. Suficient, însă, să spun că a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domenii.

14 martie 1911 - S-a născut Akira Yoshizawa, considerat cel mai mare maestru origamist (decedat în 2005). A creat peste 50 000 de modele, multe prezente în cele 18 cărți ale sale, și a inventat mai multe tehnici de pliere a hârtiei. Tare ar fi fost interesant să-l vedem cum facem origami pe tabletele moderne, în stil digital.

Decese:

14 martie 1883 - A murit Karl Marx, filosof și economist german (născut în 1818). Împreună cu Friedrich Engels a pus bazele socialismului științific și a publica în 1848, “Manifestul Partidului Comunist”. Ca orice om mare, a cunoscut succesul abia după moarte.

14 martie 1998 - A murit Boris Deșliu, poet, eseist și prozator român (născut în 1917).

Citește și:

Istoria zilei: 13 martie. Donald Duck intră în scenă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel