După cum știți, pe vremuri am avut și noi oameni deștepți. Unul dintre ei a fost Dimitrie Cantemir care, la 1716, a pus Moldova pe harta Europei. Apare lucrarea lui Cantemir, “Descriptio Moldaviae”, prima monografie geografică la români. Pentru că pe vremea aceea engleza nu era noua românaă, el și-a scris-o în latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părți și vine și cu prima hartă a Moldovei. Și acum să vedem și alte evenimente.
Autor: Răzvan Băltărețu
[caption id="" align="alignleft" width="320" caption="Howard Carter se miră de ce talent aveau egiptenii pe vremuri pentru conservarea morților. Aici, față în față cu Tutankhamon."][/caption]Fapte diverse:
2 martie 1941 - În urma rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, conducătorul statului, generalul Ion Antonescu, organizează un plebiscit (2 martie-5 martie 1941) cu privire la politica internă. Dintre votanți, 90% s-au pronunțat pentru politica guvernului Antonescu și împotriva legionarilor. Mulți ar crede că a umblat la numărătoare voturilor, însă, cel mai probabil, a numărat precum Roberta Anastase.
2 martie 1956 - Marocul își declară independența față de Franța. Marocanii și-au dat seama încă de pe atunci că e mai ieftin să muncești în Franța și să-i furi pe francezi, dacă nu mai ai nicio legătură cu aceștia.
2 martie 1969 - Concorde 001, supersonicul franco-britanic de călători, realizează primul zbor. Acesta va depăși viteza sunetului la 1 octombrie, în același an. Se poate ca și avionul să fi sperat la visul american, dar când a văzut ce fel de oameni sunt în SUA a decis să se defecteze tot mai des.
2 martie 2003 - Irak afirmă că va renunța la distrugerea rachetelor Al Samoud 2 interzise în cazul în care Statele Unite lansează o ofensivă unilaterală. Restul e istorie văzută la televizor și citită în ziare.
S-au născut azi:
2 martie 1876 - S-a născut Papa Pius al XII-lea (decedat în 1958). A venit în decembrie ‘39 cu un plan de amortizare a catastrofelor războiului și apoi s-a opus deportării evreilor din Roma. Pentru aceste lucruri, Hitler voia să-l răpească în caz că Pius ar fi condamnat holocaustul.
2 martie 1931 - S-a născut Mihail Gorbaciov, politician rus. Acesta e omul care a pus capăt URSS-ului prin două reforme adoptate cât era la putere. Astfel și-a adjudecat și un premiu Nobel pentru pace în 1990. Ce să mai, era un om cu pata pusă.
2 martie 1962 - S-a născut Jon Bon Jovi, cântăreț american. Acesta a fost atât de narcisist, încât și-a denumit și trupa cu numele său. Este un fel de Tudor Chirilă, dar cu mai mult succes și nu se crede centrul universului puștoaicelor de liceu.
Decese:
2 martie 1930 - A murit D. H. Lawrence, prozator, eseist, poet britanic (născut în 1885). Și-a bazat opera pe psihanaliza dezvoltată de Freud și era un idealist, voia o reîntoarcere la natură. Nu cred că ar fi vrut o întoarcere la natură ca în satele de prin România.
2 martie 1939 - A murit Howard Carter, arheolog și egiptolog englez (născut în 1873). Pentru că se plictisise de mortăciunile din Anglia, a dat o fugă până în Egipt unde a găsit mormântul lui Tut-ankh-Amon. Această descoperire a făcut-o, însă, cu ajutorul financiar al Lordului Carnarvon.
2 martie 1968 - A murit Grigore Nandriș, filolog, lingvist și memorialist român, profesor la Cernăuți, București, Londra și Oxford (născut în 1895). S-a format în mediul româno-polonez și i-a plăcut atât de mult Marea Britanie, încât acolo a și murit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu