Urmărește emisiunea live


Istoria zilei: 2 martie. Moldova e pusă pe hartă

Alegeri prezidentiale 2024

După cum știți, pe vremuri am avut și noi oameni deștepți. Unul dintre ei a fost Dimitrie Cantemir care, la 1716, a pus Moldova pe harta Europei. Apare lucrarea lui Cantemir, “Descriptio Moldaviae”, prima monografie geografică la români. Pentru că pe vremea aceea engleza nu era noua românaă, el și-a scris-o în latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părți și vine și cu prima hartă a Moldovei. Și acum să vedem și alte evenimente.

Autor: Răzvan Băltărețu

[caption id="" align="alignleft" width="320" caption="Howard Carter se miră de ce talent aveau egiptenii pe vremuri pentru conservarea morților. Aici, față în față cu Tutankhamon."]Tutankhamon, Howard Carter[/caption]Fapte diverse:

2 martie 1941 - În urma rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, conducătorul statului, generalul Ion Antonescu, organizează un plebiscit (2 martie-5 martie 1941) cu privire la politica internă. Dintre votanți, 90% s-au pronunțat pentru politica guvernului Antonescu și împotriva legionarilor. Mulți ar crede că a umblat la numărătoare voturilor, însă, cel mai probabil, a numărat precum Roberta Anastase.

2 martie 1956 - Marocul își declară independența față de Franța. Marocanii și-au dat seama încă de pe atunci că e mai ieftin să muncești în Franța și să-i furi pe francezi, dacă nu mai ai nicio legătură cu aceștia.

2 martie 1969 - Concorde 001, supersonicul franco-britanic de călători, realizează primul zbor. Acesta va depăși viteza sunetului la 1 octombrie, în același an. Se poate ca și avionul să fi sperat la visul american, dar când a văzut ce fel de oameni sunt în SUA a decis să se defecteze tot mai des.

2 martie 2003 - Irak afirmă că va renunța la distrugerea rachetelor Al Samoud 2 interzise în cazul în care Statele Unite lansează o ofensivă unilaterală. Restul e istorie văzută la televizor și citită în ziare.

S-au născut azi:

2 martie 1876 - S-a născut Papa Pius al XII-lea (decedat în 1958). A venit în decembrie ‘39 cu un plan de amortizare a catastrofelor războiului și apoi s-a opus deportării evreilor din Roma. Pentru aceste lucruri, Hitler voia să-l răpească în caz că Pius ar fi condamnat holocaustul.

2 martie 1931 - S-a născut Mihail Gorbaciov, politician rus. Acesta e omul care a pus capăt URSS-ului prin două reforme adoptate cât era la putere. Astfel și-a adjudecat și un premiu Nobel pentru pace în 1990. Ce să mai, era un om cu pata pusă.

2 martie 1962 - S-a născut Jon Bon Jovi, cântăreț american. Acesta a fost atât de narcisist, încât și-a denumit și trupa cu numele său. Este un fel de Tudor Chirilă, dar cu mai mult succes și nu se crede centrul universului puștoaicelor de liceu.

Decese:

2 martie 1930 - A murit D. H. Lawrence, prozator, eseist, poet britanic (născut în 1885). Și-a bazat opera pe psihanaliza dezvoltată de Freud și era un idealist, voia o reîntoarcere la natură. Nu cred că ar fi vrut o întoarcere la natură ca în satele de prin România.

2 martie 1939 - A murit Howard Carter, arheolog și egiptolog englez (născut în 1873). Pentru că se plictisise de mortăciunile din Anglia, a dat o fugă până în Egipt unde a găsit mormântul lui Tut-ankh-Amon. Această descoperire a făcut-o, însă, cu ajutorul financiar al Lordului Carnarvon.

2 martie 1968 - A murit Grigore Nandriș, filolog, lingvist și memorialist român, profesor la Cernăuți, București, Londra și Oxford (născut în 1895). S-a format în mediul româno-polonez și i-a plăcut atât de mult Marea Britanie, încât acolo a și murit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel