Ziua de 29 februarie este una dintre cele mai oropsite. Numele mari au luat azi o pauză, tocmai pentru că orice act de bravură făcut, ar fi fost comemorat doar la fiecare patru ani. Dar, totuși, avem evenimente, ca de exemplu nașterea, în 1692, a lui John Byrom, poet englez (decedat în 1763). Cum din poezie mai mult murea, în valurile istoriei, s-a decis să fie și inventator. S-a gândit ce s-a gândit și a venit cu un sistem de scriere prescurtată. Ia să vedem alții ce evenimente au mai lăsat.
Autor: Răzvan Băltărețu
[caption id="" align="alignleft" width="270" caption="Gioacchino Rossini, într-un moment în care privea spre viitor"][/caption]29 februarie 1960 - Un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter a distrus total orașul Agadir, Maroc. Precum românii care își rebotezau bolnavii pentru ca moartea să nu-i mai știe, marocanii s-au apucat să-l reconstruiască la Sud de fostul amplasament. Între timp l-au și terminat.
29 februarie 2004 - Boniface Alexandre devine președinte al republicii Haiti (2004-2006). Da, l-am menționat doar pentru că alt eveniment n-am găsit. Însă, merită ceva spus despre Alexandre. El era Șeful Curții Supreme de Justiție, deci un vice-președinte în Haiti. Astfel că, a ajuns președinte doar pentru că acela din funcție a demisionat. Doi ani mai târziu era deja plecat din funcție.
S-au născut azi:
29 februarie 1792 - S-a născut Gioacchino Rossini, compozitor italian de operă (decedat în 1868). Spre deosebire de alții, el a fost cunoscut încă din timpul vieții, ba chiar s-a bucurat de o faimă mare. Poate asta se datorează faptului că ariile sale erau optimiste, pline de vervă și de ironie. Deduc de aici că oamenii erau triști și pe-atunci.
29 februarie 1952 - S-a născut Gheorghe Duca, academician, președinte al Academiei de Știinte a Moldovei. Omul s-a ocupat cu munca și cu premiile de pe urma ei, dintre care 82 de brevete și 350 de articole științifice în domeniile chimiei fizice, chimiei ecologice și tehnologiei chimice.
29 februarie 1972 - S-a născut Gheorghe Ștefanov, lector la Facultatea de Filosofie din București. Dl Ștefanov s-a remarcat, fără voia sa, printr-un scandal stârnit de ziarul Gândul în 2007. Atunci, Gândul a preluat fără acord poze nud cu el și soția sa, de pe blogul celor doi. În urma acestui scandal, conducerea Universității București l-a sancționat pe Ștefanov cu interdicția de a candida la titlul de conferențiar universitar pentru următorii trei ani.
Decese:
29 februarie 1980 - A murit Gheorghe Ștefan, istoric și arheolog, specialist în istoria veche și membru corespondent al Academiei Române (născut în 1899). El este autorul volumului “Formarea poporului român și a limbii sale”, 1973. În timpurile prezente, la o căutare pe Internet, primele rezultate vor fi cu cel supranumit “Pinalti”. Contrar studiilor sale, se pare că 22 de ani, poporul s-a deformat, iar limba știm bine la ce nivel este.
29 februarie 1980 - A murit Yigal Allon, ministru al Israelului (născut în 1918). A fost respectat de politicieni atât ca erou al războiului de independență din anii 1948-1949, cât și pentru integritatea sa. Și i-a plăcut atât de mult independența, încât, ca ministru de externe al Israelului, Allon a fost cel dintâi, în 1974, care a ținut un discurs în ebraică (limba sa maternă), în fața Adunării Generale a ONU.
Citește aici bogăția altor zile în evenimente:
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 28 februarie
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 27 februarie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu