Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea şi Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) s-au trezit cu un proces din partea unui fost angajat. Pompier, disponibilizat ca urmare a reorganizării de vara trecută, consideră că a fost nedreptăţit şi cere să fie reîncadrat pe funcţia pe care a deţinut-o anterior. De asemenea, solicită şi cei 25% din salariu care i-au fost tăiaţi anul trecut. Totodată, el susţine că preşedintele comisiei de examinare a măsluit concursul, informează Monitorul de Vrancea.
Autor: Adi Stroescu
Ionuţ Ţoca arată, în plângerea îndreptată către Secţia de Contencios Administrativ Fiscală a Tribunalului Vrancea, că a fost angajat al ISU din 2007. Potrivit acestuia, la încadrare, a obţinut nota maximă, fiind încadrat în muncă pe o perioadă nedeterminată ca subofiţer tehnic principal la Secţia de Pompieri Adjud. În perioada ianuarie-martie 2011, a participat la cursuri de perfecţionare la Centrul de Formare Iniţială şi Continuă al MAI Orăştie, cursuri pe care le-a absolvit cu 8,92. În vara acestui an, a participat la cursurile pentru servanţi, finalizate, de asemenea, cu calificativul „foarte bine“. De asemenea, cât a fost angajat, nu a fost niciodată sancţionat disciplinar. Cu toate acestea, susţine fostul pompier, a fost pus la dispoziţia unităţii şi apoi dat afară din sistem, pe motiv că nu a îndeplinit punctajul necesar. „Nu cunosc cum s-a făcut punctajul, în condiţiile în care nu am fost sancţionat, alţii da. Eu am efectuat cursurile de şcolarizare, alţii nu. Nu pot să cred că au rămas în sistem colegi care au abateri, lucru care poate fi verificat la dosarul de cadre, şi nu au fost puşi în situaţia mea“, scrie în acţiunea sa Ionuţ Ţoca.
Nemulţumit de preşedintele comisiei de examen
Acesta solicită instanţei de judecată să facă şi o anchetă, care să demonstreze că dosarele cadrelor nu au fost verificate în mod corect şi că printre cei rămaşi în sistem se află şi persoane care au fost sancţionate chiar şi pentru „consum de alcool“. „Preşedintele comisiei a fost cel care a măsluit şi alte exa-mene din trecut, a fost reclamat pentru fapte de corupţie, finalizate cu neînceperea urmăririi penale. A mai fost şi cineva de la SRI, care nota fiecare candidat. Nu pot să cred că în această ţară legea nu există, cel cinstit nu mai are nicio şansă“, mai scrie Ionuţ Ţoca.
Pompierul mai reclamă şi faptul că în cadrul ISU sunt cel puţin 13 cadre militare care au preferat să-şi ia concediu de creştere a copilului, tocmai pentru a-şi păstra locul de muncă. Şi ca o ironie, după ce a fost anunţat că îşi va pierde locul de muncă, Ionuţ Ţoca a fost avansat la gradul de plutonier. În finalul acţiunii, omul solicită reîncadrarea pe funcţia avută ante-rior şi doreşte înapoi şi cei 25% din salariu, de care a fost privat în ultimele luni.
ISU aşteaptă decizia instanţei
Reprezentanţii ISU spun că nu se pot pronunţa asupra conţinutului plângerii fostului angajat. „Unitatea noastră a primit o citaţie de la Tribunalul Vrancea – Secţia Contencios Administrativ, prin care suntem chemaţi în judecată, de un fost subofiţer trecut în rezervă, ca urmare a reorganizării. Cauza vizează anularea actului administrativ de trecere în rezervă şi reâncadrarea pe funcţia avută anterior. Asupra conţinutului cererii reclamantului, instituţia noastră nu se poate pronunţa, acest lucru fiind de competenţa exclusivă a instanţei de judecată. Întreg procesul de reorganizare instituţională a inspectoratului s-a derulat în conformitate cu reglementările legale şi ordinele eşaloanelor superioare“, ne-a precizat locotenent Cristina Duţă, purtătorul de cuvânt al ISU.
În vara acestui an, 57 de angajaţi ai ISU au fost puşi la dispoziţia unităţii, în vederea reâncadrării pe funcţii sau trecerii în rezervă. Dintre aceştia, 19 au fost trecuţi în rezervă, adică au rămas fără loc de muncă, alţi cinci dându-şi demisiile sau reuşind să ocupe posturi libere la alte inspectorate din ţară.
Citeşte şi:
Cinci jandarmii disponibilizaţi din Bistriţa-Năsăud îşi caută dreptatea în instanţă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News