Nava Gărzii de coastă italiene Gregoretti a fost duminică amarată în portul militar Augusta (Sicilia), dar Italia solicită în continuare un acord al UE pentru a permite debarcarea celor peste 130 de migranţi blocaţi la bordul vasului de trei zile, informează AFP.
Plecaţi din Libia la bordul a două ambarcaţiuni separate, circa 140 de migranţi au fost salvaţi de către nave ale Gărzii de coastă italiene joi seara -ziua în care peste 110 alţi migranţi şi-au pierdut viaţa sau au dispărut într-un naufragiu în largul Libiei - şi transferaţi pe un remorcher.
Într-un comunicat dat publicităţii duminică seara, Garda de coastă italiană a precizat că a acţionat la cererea Maltei - responsabilă de securizare în zona în care au fost salvaţi migranţii - şi 'la indicaţiile Ministerului de Interne' italian. Dar, apoi, ministrul de interne Matteo Salvini a refuzat debarcarea migranţilor, în condiţiile în care un plan de repartizare imediată nu a putut fi convenit cu UE.
Acest demers pare să fie destinat să testeze rezoluţia preşedintelui francez, Emmanuel Macron, potrivit AFP. Acesta a anunţat, luni, un acord între 14 ţări europene pentru punerea în aplicare a unui 'mecanism de solidaritate', dar planul a fost denunţat imediat de către Salvini, întrucât prevedea ca migranţii să debarce mai întâi în Italia.
Şase persoane care au avut nevoie de îngrijiri au fost evacuate joi seara în insula Lampedusa, iar sâmbătă seara o femeie însărcinată în şapte luni a putut să debarce în Sicilia, împreună cu cei doi copii mici şi cu partenerul său de viaţă. După ce s-a aflat sâmbătă în largul Cataniei, nava Gregoretti a acostat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în portul Augusta, puţin mai la sud.
Amiralul în rezervă Giuseppe De Giorgi, fost şef al Statului Major al marinei italiene care a lansat o vastă operaţiune de salvare italiană Mare Nostrum în 2013, a exprimat duminică 'deplina sa solidaritate' cu echipajul Gregoretti, de asemenea blocat la bordul navei. El a salutat într-un comunicat activitatea Gărzilor de coastă 'angajate în ciuda a tot să-şi îndeplinească datoria de marinari pentru a proteja viaţa pe mare'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu