Italia a inițiat o procedură de infringement împotriva Sloveniei. Este în joc un miliard de euro

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Țara balcanică a notificat către UE un standard tehnic, care ar putea dăuna unei tradiții de excelență în valoare de un miliard de euro.

Este în joc 1 miliard de euro pentru care Italia a luptat împotriva Sloveniei.

Scopul este apărarea autenticității uneia dintre cele mai cunoscute și mai bine vândute producții, protejată din 2009 prin Indicația Geografică Protejată. Confuzia se intensificase deja anul trecut, când guvernul sloven a notificat Comisiei Europene un standard tehnic național privind producerea și comercializarea oțetului, în încercarea de a comercializa orice oțet de vin amestecat cu suc de fructe ca ”oțet balsamic”.

Roma a inițiat o procedură de infringement împotriva Sloveniei, considerând-o o amenințare la adresa unei tradiții considerate a fi de excelență, precum și la o piață a cărei cifră de afaceri de producție depășește 370 de milioane de euro, scrie Agrifood.

În 2021 ajunsese la un nou record, anunțat de Consorțiul pentru Protecția Oțetului Balsamic din Modena IGP. După depășirea pragului de 100 de milioane de litri produși și certificati, anul trecut s-a înregistrat o creștere a producției și vânzărilor de + 17%.

Acestui univers aparțin 101 crame, 48 de concentratoare, 80 de fabrici de oțet și 174 de ambalatori, în timp ce numărul de angajați din sector depășește o mie.

Premierul Mario Draghi a dat undă verde pentru ca procedura să fie inițiată de către Procuratura Statului. Primul pas implică consultarea Comisiei înainte de a duce cazul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă este necesar.

”După luni de așteptare și îngrijorare, în sfârșit se întrezărește o licărire de lumină: trebuie doar să așteptăm timpii tehnici pentru efectuarea procedurilor interne care vor duce la oficializarea contestației în următoarele luni”, a spus Mariangela Grosoli, președintele Consorțiului.

Aceasta nu este prima ambuscadă la adresa excelenței italiene care se consumă la Bruxelles

În această perioadă, Ministerul Agriculturii este deja angajat împotriva denumirii Prosek, folosită de Croația pentru a indica un vin alcoolizat, trimițând douăsprezece obiecții pentru a preveni confuzia cu Prosecco, cel mai vândut vin local din lume.

Producătorii italieni de oțet balsamic încearcă de ceva vreme să se protejeze, neobținând întotdeauna rezultatele dorite.

În 2019, de exemplu, au pierdut o provocare legală pentru a împiedica o companie germană să folosească termenii ”balsamic” și ”Deutscher balsamico” (balsamic german) pe etichetele produselor sale.

Cu acea ocazie, Curtea de Justiție a UE a decis că termenul protejat oțet balsamic din Modena ”nu se extinde la utilizarea unor termeni individuali negeografici”, precizând că denumirea de oțet este comună, în timp ce ”balsamic” este un adjectiv utilizat pe scară largă pentru indica un otet cu gust dulce-acru.

Aceasta înseamnă că, în timp ce marca ”oțet balsamic de Modena” poate fi utilizat doar de producătorii dintr-o anumită zonă geografică, nu există restricții de acest tip pentru denumirea simplă ”oțet balsamic”.

Citește și: 

Franța elimină abuzurile din construcție cu ajutorul tehnologiei Google Maps. Funcționarii publici se tem că își vor pierde locurile de muncă

Eliminați abuzurile de construcție cu inteligență artificială. Este noul instrument pe care îl experimentează Franța și care deocamdată s-a concentrat pe piscinele ilegale, permițând fiscalului parizian să recupereze până acum 10 milioane de euro.

Sistemul de anchete dezvoltat de Direcția Generală a Finanțelor Publice (agenția de venituri din Franța), denumit ”Foncier innovant” (Teritoriu Inovator), a fost dezvoltat în colaborare cu firma de consultanță Capgemini și gigantul digital american Google: permite să fie identificate construcții sau lucrări în desfășurare datorită imaginilor aeriene ale Google Maps și  în același timp oferă posibilitatea de a verifica dacă au fost declarate și dacă sunt impozitate corect.

Sistemul compară automat fotografiile aeriene cu cadastrul municipal. De anul trecut a fost testat în nouă departamente Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Morbihan, Maine-et-Loire și Vendée.

Rezultatul este că în aceste regiuni au fost descoperite 20.356 de piscine ascunse care vor fi impozitate la impozitul pe proprietate datorat pentru anul 2022. ”Acest lucru reprezintă aproape zece milioane de euro venituri suplimentare pentru municipiile afectate doar pentru anul 2022”, a declarat Direcția Generală a Finanțelor Publice către AFP citată de Europa Today.

Din aceste zece milioane de euro, 5,7 milioane au fost strânși pentru remedierea lipsei de impozitare din anii precedenți și 4,1 milioane pentru impozitul pe proprietate din 2022.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel