Italia, cea mai bătrână țară din UE, plănuiește mai multe cheltuieli pentru persoanele în vârstă - Reuters

Italia, cea mai bătrână țară din UE, plănuiește mai multe cheltuieli pentru persoanele în vârstă - Reuters / Foto: Pixabay
Italia, cea mai bătrână țară din UE, plănuiește mai multe cheltuieli pentru persoanele în vârstă - Reuters / Foto: Pixabay

Premierul italian Giorgia Meloni va introduce o nouă subvenție socială pentru persoanele în vârstă cu venituri mici, potrivit unui proiect de decret consultat joi de Reuters, ca parte a unui plan mai amplu în valoare de peste 1 miliard de euro (1,09 miliarde de dolari) în doi ani.

Îmbătrânirea populației și ratele scăzute de natalitate reprezintă o preocupare majoră pentru a treia economie a zonei euro, ceea ce duce la scăderea productivității și la creșterea costurilor de asistență socială într-o țară în care se așteaptă ca peste o treime dintre locuitori să aibă peste 65 de ani până în 2050.

Guvernul ar urma să prezinte pachetul la sfârșitul unei ședințe de guvern, în cursul zilei de joi.

Printre mai multe măsuri, schema prevede o așa-numită "prestație universală" lunară de 1.000 de euro pentru a sprijini persoanele sărace de peste 80 de ani cu "nevoi sociale foarte severe", se arată în proiect.

Prestația va fi plătită începând cu 1 ianuarie 2025 și va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2026, a adăugat documentul.

Cu o vârstă medie de 48 de ani, Italia este cea mai bătrână țară din UE și are și cea mai mare rată de dependență a vârstnicilor, definită ca raportul dintre persoanele de 65 de ani și peste și cele aflate în vârstă de muncă, potrivit agenției de statistică Eurostat.

Pensiile consumă deja peste 15% din produsul intern brut (PIB), iar Trezoreria se așteaptă ca cheltuielile să ajungă la 17% din producție în 2042.

Acest lucru îngreunează sarcina Romei de a-și reduce datoria publică, care, la aproximativ 140% din PIB, este deja a doua cea mai mare din UE și drenează resurse din alte domenii, cum ar fi educația și îngrijirea copiilor.

În bugetul său pentru 2024, guvernul a alocat aproximativ 1 miliard de euro pentru mai multe măsuri menite să abordeze criza demografică din Italia. Una dintre acestea elimină temporar contribuțiile sociale plătite de mamele care lucrează și au cel puțin doi copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel