Colinele viticole din Prosecco, amenajate de secole de mâna omului la nord-est de Veneţia, au fost înscrise, duminică, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, relatează AFP.
Colinele cu relief accidentat Conegliano şi Valdobbiadene, unde sunt cultivaţi strugurii din care este produs celebrul vin alb spumant italian Prosecco, au fost incluse în peisajul cultural internaţional în cadrul sesiunii Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO din Baku.
"Acest peisaj este caracterizat de coline cu pante abrupte, parcele viticole mici amenajate pe terase ierboase şi înguste, numite ciglioni, păduri, sate mici şi terenuri agricole", se arată pe site-ul UNESCO.
"Utilizarea ciglioni a creat, încă din secolul al XVII-lea, un peisaj mozaicat specific, constituit din rânduri de viţă de vie paralele şi verticale în raport cu versanţii. În secolul al XIX-lea, tehnica de cultivare a viţei de vie pe spaliere, numită bellussera, a contribuit la caracteristicile estetice ale acestui peisaj", a subliniat UNESCO.
Colinele care se întind pe aproximativ 30 de kilometri, obiect al unui dosar depus în urmă cu zece ani, devin al 55-lea sit din Italia inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Recunoscut ca Denumire de Origine Controlată şi Garantată (DOCG), cel mai înalt nivel de calificare a vinului italian, Prosecco este produs de fapt pe un teritoriu care cuprinde nouă provincii din nord-estul Italiei, între Veneţia şi regiunea Friuli-Veneţia Giulia.
Vânzările de Prosecco au crescut cu 6% în 2018 ajungând la 460 milioane de sticle comercializate, dintre care 75% au fost destinate exportului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci