Italia urmează să expulzeze 30 de diplomați ruși, a anunțat marți ministrul de externe Luigi Di Maio, în timpul unei vizite la Berlin. El a spus că mișcarea a fost „din motive de securitate națională”.
Italia urmată de Danemarca, Suedia, Letonia și Spania, a luat decizia de a expulza diplomații ruși, la o zi după ce Germania și Franța au făcut același lucru, potrivit Politico.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat agenției de presă de stat TASS că va exista un răspuns de la Moscova la expulzări, fără a oferi însă alte detalii.
Ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, a scris pe Twitter: ”Danemarca va expulza 15 ofițeri de informații ruși care lucrează la ambasada Rusiei la Copenhaga. Este în interesul nostru reciproc să menținem legăturile diplomatice, dar nu vom accepta spionajul rusesc pe teritoriul danez”.
Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că țara va expulza și trei diplomați ruși, pentru că „nu au acționat în conformitate cu Convenția de la Viena și au desfășurat activități ilegale de informații în Suedia”. Linde nu a exclus trimiterea mai multor diplomați la Moscova, dar a spus că o astfel de decizie va trebui examinată în lumina intereselor Suediei de a păstra diplomații în Rusia.
Ministrul de Externe leton, Edgars Rinkēvičs, a anunțat că țara sa va închide cele două posturi consulare ruse din Daugavpils și Liepāja. ”Personalul diplomatic al acestor consulate generale este declarat persona non grata în Letonia”, se arată într-un comunicat. Treisprezece diplomați ruși sunt expulzați.
Spania a declarat că va expulza 25 de trimiși ruși, a declarat ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Albares.
Sunt ultimele țări europene care au expulzat diplomații ruși. Luni, guvernul german a făcut o mișcare similară și a trimis 40 de diplomați înapoi la Moscova, în timp ce Franța a dat afară 35 de diplomați, spunând că activitățile lor sunt ”împotriva intereselor noastre naționale”.
Marți, ministrul francez al UE, Clément Beaune, a declarat că expulzările ”au fost deja discutate și analizate” în consultare cu alte țări, inclusiv Germania, dar că ”au legătură directă nu doar cu atrocitățile comise de trupele ruse în Bucha”. Beaune a adăugat că ”în unele teritorii, există oameni prezentați ca diplomați care au fost sau ar putea amenința interesele noastre esențiale”.
Între timp, Lituania l-a expulzat luni pe ambasadorul Rusiei la Vilnius și și-a rechemat reprezentantul principal de la Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News