Italia: Justiţia confirmă confiscarea a 49 de milioane de euro de la Ligă

Curtea de Casaţie italiană a confirmat marţi confiscarea a 49 de milioane de euro de la Ligă (extrema dreaptă, la putere) decisă de instanţă în urma unei fraude a unor foşti oficiali, o sentinţă care va forţa partidul lui Matteo Salvini, omul forte al guvernului, să ramburseze suma statului italian, relatează AFP miercuri.

După cinci ore de deliberare în camera consiliului, Curtea de Casaţie a confirmat confiscarea decisă pe 26 noiembrie de Curtea de Apel din Genova, dar a achitat doi foşti lideri ai Ligii Nordului (acum Liga), care au beneficiat de o prescriere a faptelor ce datează de peste zece ani.

Frauda în cauză datează din perioada 2008-2010, când fondatorul Ligii Nordului Umberto Bossi a fost acuzat că a folosit în scopuri private un total de 49 de milioane de euro, obţinuţi de către Ligă pentru rambursarea cheltuielilor electorale, în timp ce fostul său şofer şi trezorier, Francesco Belsito, a fost acuzat de falsificarea conturilor partidului.

Potrivit unor înregistrări ale convorbirilor telefonice şi mărturiilor citate de mass-media în primăvara anului 2012, când a izbucnit cazul, Umberto Bossi, dar şi fiii săi Renzo, Riccardo şi alte rude, inclusiv soţia sa, au apelat la fondurile respective pentru a-şi finanţa cheltuieli private: renovarea unor case, funcţionarea unei şcoli private fondate de soţie, închirierea de maşini de lux şi chiar tratamente stomatologice.

Fiul său Renzo, care a obţinut bacalaureatul după trei ani în Italia, a fost suspectat, printre altele, că ar fi cumpărat o diplomă universitară în Albania, unde şi-a finalizat studiile într-un an, care de obicei durează trei ani.

De atunci, banii au dispărut şi o altă anchetă judiciară încearcă să localizeze milioanele de euro care se aflau în conturile partidului Liga Nordului.

Din cele 49 de milioane de euro confiscaţi de justiţie, doar 3 milioane se aflau de fapt în conturile Ligii, care s-a angajat să ramburseze restul de 46 de milioane, dar în plăţi eşalonate pe parcursul mai multor decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel