Italia lansează o inițiativă pentru a-i ajuta pe cei cu rădăcini italiene să-și descopere originile

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Italia a dezvoltat o inițiativă turistică bazată pe moștenirea italiană, ducând la un alt nivel călătoriile personalizate, într-un moment în care experiențele unice sunt pe lista de dorințe a tot mai multor turiști.

Vizitatorii vin în Italia pentru a admira orașele sale de artă și stațiunile superbe, însă un număr tot mai mare de turiști cu moștenire italiană (60 până la 80 de milioane de persoane la nivel mondial se pot declara descendenți) caută mai mult decât o simplă vacanță obișnuită, planificând călătorii care să-i conecteze cu „rădăcinile” lor.

În Statele Unite, italienii reprezintă al cincilea cel mai mare grup etnic. În anii de emigrare masivă, mulți italieni s-au stabilit și în Brazilia, Argentina, Canada, Australia și diverse țări europene.

Pentru a-i ajuta pe cei cu moștenire italiană să-și regăsească istoria familială, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia a dezvoltat o inițiativă turistică bazată pe rădăcini, numită Italea. Platforma web, italea.com (disponibilă în patru limbi), a fost lansată la începutul acestui an. Giovanni Maria De Vita, consilier la minister și responsabil al proiectului Italea, spune că obiectivul este să sprijine „fiecare etapă a călătoriei de redescoperire – de la cercetarea istorică familială la organizarea unor experiențe de călătorie personalizate în Italia”.

Italea are ramificații în fiecare dintre cele 20 de regiuni ale Italiei, fiind susținută de experți în genealogie, designeri de călătorii și ghizi turistici pentru a ajuta turiștii să se conecteze cu moștenirea lor italiană. În primele șase luni de la lansare, platforma a înregistrat peste 75.000 de utilizatori.

Potrivit lui De Vita, înainte de pandemie, turismul bazat pe rădăcini reprezenta între 10 și 15% din totalul turismului italian. Datele din 2023 nu au fost confirmate încă , dar estimările preliminare sugerează o creștere semnificativă, cu până la 11% față de 2019.

Italia a desemnat anul 2024 drept „Anul Turismului de Rădăcini în Lume”. Pe lângă lansarea site-ului, acest an a fost marcat de o serie de evenimente culturale în peste 800 de orașe mici din țară. Platforma Italea a fost, de asemenea, prezentată în diverse orașe din SUA, precum și în Toronto, Montevideo, São Paulo și Melbourne. În New York, va fi introdusă între 9 și 15 octombrie.

Căutarea propriului trecut

Într-o eră a turismului de masă, în care experiențele unice sunt pe lista de dorințe a călătorilor exigenți, o călătorie pentru descoperirea rădăcinilor poate fi considerată forma supremă de turism personalizat. „Oamenii caută o parte din ei înșiși printr-un loc”, spune Antonella Riccardi, șeful departamentului de turism Italea Liguria. „De-a lungul timpului, am pierdut multe legături, dar acum sperăm să construim noi punți către trecut”.

Primul pas este, desigur, recrearea arborelui genealogic. În Italia, registrele civile sunt disponibile din anii 1800, dar multe documente bisericești datează din secolele XVI-XVII, grație Conciliului de la Trent, care a ordonat parohiilor să înregistreze toate nașterile, căsătoriile și decesele.

Descoperirea arborelui genealogic poate dura ceva timp, însă Italea estimează că cercetările inițiale pot varia de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de complexitatea liniei de descendență și de cât de departe vrei să ajungi în timp.

Planificarea unei călătorii ancestrale

După ce ai adunat informații despre locurile unde s-au născut, s-au căsătorit și au murit strămoșii tăi, poți solicita detalii de la Italea despre organizarea unei călătorii în acele locuri. Italea îți poate sugera itinerarii personalizate, de la cercetări genealogice suplimentare până la întâlniri cu rude îndepărtate sau explorarea culturii și istoriei din zona strămoșilor.

Există și tururi tematice legate de emigrație. De exemplu, cei ale căror familii au emigrat din Genova pot opta pentru un itinerar Italea care explorează orașul prin prisma emigranților, cu opriri în centrul medieval, portul vechi și Muzeul Italian al Emigrației, printre altele.

Planificarea unui astfel de itinerar ancestral implică o organizare mai detaliată, dar Italea crede că timpul și efortul vor fi răsplătite din plin. Turismul bazat pe rădăcini poate dezvălui zone mai puțin cunoscute ale Italiei, contribuind la reducerea supraaglomerării din destinațiile turistice populare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel