Italia, lovită de un ciclon mediteranean. Inundaţii, alunecări de teren, mii de persoane evacuate. Se poate întâmpla şi în România? Elena Mateescu: Monitorizăm situaţia. Suntem la periferia estică

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Regiunea Emilia Romagna este lovită de inundaţii catastrofale. Au fost emise avertizări COD ROŞU de ploi şi în Croaţia şi Slovenia. Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus care sunt şansele ca aceste furtuni să vină şi în România. 

CITEŞTE ŞI - Bilanțul dramatic al inundațiilor din Italia. Situația se agravează din oră în oră

"Vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cauzate de sistemul format în Marea Mediterană, care a acţionat în mod special asupra Italiei şi a Mării Adriatice, acestea fiind zonele cele mai afectate. În Italia au fost cantităţi de precipitaţii de peste 120 litri pe metru pătrat. A fost cod roşu în zonele afectate. Ciclonul a afectat şi alte zone, vedem că şi Croaţia e sub cod roşu. Noi ne aflăm la periferia estică a acestui ciclon, şi am avut astfel cantităţi importante de precipitaţii, mai ales în sud-vestul ţării, unde s-a depăşit valoarea de 30-40 litri pe metru pătrat. 

Instabilitatea va fi de interes şi în perioada următoare. Există posibilitatea să consemnăm averse torenţiale, însoţite de descărcări electrice, izolat căderi de grindină, pentru că la finalul acestei săptămâni cresc iar temperaturile, ne apropiem de 28 de grade. Inclusiv în Capitală vom avea vineri şi sâmbătă maxime de 27-28 grade Celsius", a declarat Elena Mateescu la Digi24, în emisiunea Jurnalul de Seară, moderată de Cosmin Prelipceanu. 

"Între 22 şi 29 mai, ne aşteptăm să înregistrăm valori ale cantităţilor de precipitaţii în România peste medie, mai ales în sud, sud-est şi est. Trebuie să monitorizăm atent situaţia, iar analiza materialelor în centrul de prognoză impune luarea unei decizii de către specialiştii noştri astfel încât să putem emite alertele specifice şi limitele în care ne putem încadra", a mai completat Mateescu. 

Vine ciclonul în România?

"Ciclonul din Mediterană se va deplasa spre zona de est, sud-est a Europei. Cu siguranţă, rămân de interes zonele din partea de sud, sud-est şi est a României pentru săptămâna viitoare. Dar până atunci, la noapte şi mâine dimineaţă, mai rămân de interes, sub influenţa acestui ciclon, zone din Oltenia, Banat, Crişana şi Maramureş, pentru că el încă mai produce efecte", a explicat directorul general al ANM.

Întrebată dacă am putea vedea şi în România imagini ca în Italia, cu râuri care şi-au mărit debitul de şase ori, Elena Mateescu a spus că "nu trebuie să asociem o astfel de situaţie. Vorbim de cantităţi în acest moment care să se situeze la cote pe care noi deja le-am mai avut. Ciclonul are o presiune scăzută şi de aceea acţiunea lui a afectat în mod deosebit partea de sud şi centru a Europei. Monitorizăm situaţia, dar chiar şi cantităţi de 30-40 l/mp pot genera şi în condiţiile ţării noastre probleme. Colegii hidrologi au emis ieri pentru bazine hidrografice din partea de sud-est a ţării avertismente. 

Noi ne aşteptăm chiar şi în această noapte şi mâine la intensificări ale vântului, mai ales în zonele montane, dar şi în zonele mai joase de relief". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel