Guvernul italian a adoptat un decret cu noi măsuri de urgenţă pentru controlul transmiterii coronavirusului.
Măsura vine în contextul celui mai grav focar din Europa, care a dus la moartea a cel puţin 107 persoane în mai puţin de două săptămâni, informează Reuters joi, citată de Agerpres. Toate măsurile sunt valabile până la data de 3 aprilie, dacă nu se specifică altfel şi se referă la întreg teritoriul ţării. Principalele puncte ale decretului sunt următoarele:
Păstrarea unei distanţe de siguranţă
Decretul îi îndeamnă pe italieni să nu se salute prin strângerea mâinii, să nu se îmbrăţişeze şi să păstreze o distanţă de siguranţă de cel puţin un metru faţă de alte persoane. Măştile trebuie folosite de cei care prezintă simptome sau îngrijesc persoane bolnave.
Evenimente publice
Decretul cere suspendarea evenimentelor de orice natură care presupun o adunare de persoane şi care nu permit respectarea distanţei de siguranţă de un metru. Se specifică în mod clar că toate cinematografele şi teatrele trebuie să îşi închidă porţile.
Şcoli şi universităţi
Toate şcolile şi universităţile se vor închide de de joi 5 martie până cel puţin pe 15 martie. Este încurajată susţinerea online a cursurilor. Totuşi, pregătirea medicilor şi lucrătorilor din sistemul naţional de sănătate, împovărat de criza coronavirusului, nu va fi suspendată.
Sporturi
Toate evenimentele sportive se vor desfăşura în spaţii închise. Decretul nu menţionează anumite evenimente, dar autorităţile din fotbal au confirmat că măsura se referă la toate meciurile de fotbal profesioniste. Potrivit decretului, sălile de fitness, piscinele şi centrele sportive pot rămâne deschise dacă asigură menţinerea distanţei de siguranţa de un metru.
Autoizolare la domiciliu
Persoanele care au călătorit în zonele roşii, cel mai grav afectate de coronavirus, ar putea fi sfătuite de medici să stea în izolare la domiciliu timp de două săptămâni. Dacă prezintă simptome ale bolii, trebuie să poarte mască şi să stea într-o singură încăpere cu uşa închisă.
Guvernul recomandă ca persoanele în vârstă şi cei care au o sănătate precară să nu-şi părăsească domiciliul dacă nu e absolut necesar. Decretul nu specifică o vârstă anume.
Accesul la unităţile de primiri urgenţe
Celor care îi însoţesc pe pacienţi la unităţile de primiri urgenţe nu li se permite să rămână cu aceştia în sălile de aşteptare fără permisiune specială.
Stimulente pentru munca de la domiciliu
Guvernul a anunţat că va relaxa reglementările pentru munca de la domiciliu, precizând că oricine îşi poate face treaba din propria locuinţă ar trebui să i se permită să facă acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News