Italia reuşeşte, pentru moment, să evite venirea celui de-al doilea val de COVID-19, deşi Spania, Franţa şi Marea Britanie, ţări la fel de puternic lovite în luna martie, impun deja restricţii dure, după explozia numărului de cazuri zilnice.
Actualmente, în Italia sunt, în medie, 1500 de cazuri pe zi, în timp ce Spania şi Franţa au raportat chiar şi 10.000 de cazuri pe zi. În ceea ce priveşte locuitorii afectaţi, Spania a raportat o medie de 292 cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, iar Franţa 172. În Italia, cifra este de doar... 33!
Sunt italienii mai responsabili? Sunt mai predispuşi la respectarea regulilor decât francezii şi spaniolii? Se dezinfectează mai des, se spală mai mult pe mâini? Ei bine, experţii spun că, de fapt, aceste cifre ar fi rezultatul unei combinaţii între testarea masivă şi anchetele epidemiologice, laolaltă cu măsuri stricte. De asemenea, italienii spun că i-a ajutat şi faptul că au deschis economia mai târziu decât Spania şi Franţa.
"Nu există nicio dovadă că indivizii şi comportamentele sociale precum purtatul măştii, distanţarea sau evitarea adunărilor au fost mai bune în Italia decât în altă parte. Starea de urgenţă declarată la momentul potrivit şi prelungită a funcţionat mai bine în Italia decât în alte ţări care au ezitat să închidă, au închis mai puţine sectoare şi au redeschis mai repede", a declarat dr. Nino Cartabellota, expert în sănătate publică şi preşedinte al Grupului Italian de Medicină bazată pe Dovezi, conform thelocal.it.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu