Date oficiale comunicate în cadrul conferinței de presă organizate de șeful Protecției Civile, Angelo Borrelli la 05.03.2020 ora locală 18.00:
- 3.858 de cazuri de Coronavirus depistate în Italia, din care 3.296 de cazuri de persoane infectate (cu 590 de infecții în plus față de 04.03.2020), 414 persoane vindecate (cu 138 de persoane în plus față de 04.03.2020 – 10,73% din total cazuri) și 148 persoane decedate (cu 41 de persoane în plus față de 04.03.2020 – 3,84% din total cazuri). Urmează ca ISS să confirme dacă decesele au fost cauzate de Coronavirus sau de alte patologii.
- Șeful Protecției Civile a informat despre existența de cazuri de infecție cu Coronavirus în toate regiunile Italiei, astfel:
o 1.777 cazuri în Lombardia – 98 decese (în plus cu 25 de persoane decedate față de comunicarea din 4 martie 2020).
o 658 cazuri în Emilia Romagna – 30 decese (în plus cu 8 persoane decedate față de comunicarea din 4 martie 2020).
o 380 cazuri în Veneto – 10 decese (în plus cu 4 persoane decedate față de comunicarea din 4 martie 2020).
o 106 în Piemonte – 2 decese (primele persoane decedate înregistrate în regiunea Piemonte);
o 120 cazuri în Marche;
o 21 cazuri în Liguria – 3 decese (în plus cu 2 decese față de comunicarea din 4 martie 2020);
o 45 cazuri în Campania;
o 60 cazuri în Toscana;
o 21 cazuri în Friuli Venezia Giulia;
o 16 cazuri în Sicilia;
o 41 cazuri în Lazio, din care 3 persoane vindecate;
o 8 cazuri în Abruzzo;
o 12 cazuri în Puglia;
o 9 cazuri în Umbria;
o 7 cazuri în Trentino Alto Adige;
o 2 cazuri în Calabria;
o 7 cazuri în Molise;
o 2 cazuri în Sardinia;
o 1 caz în Basilicata.
o 2 cazuri în Valle d'Aosta
Așa cum am menționat, înregistrarea a 2 noi cazuri de infecție cu Coronavirus în regiunea Valle d'Aosta înseamnă că epidemia s-a extins în toate regiunile Italiei.
Din cele 3.296 de persoane contaminate, 1.155 se află în auto-izolare la domiciliu, 1.790 prezintă simptome și sunt internate în structuri spitalicești și 351 (10.65%) se află în terapie intensivă. Circa 2300 de persoane sunt implicate în efortul pentru stoparea epidemiei, acestea făcând partea din cadrul structurilor sanitare, cadre alei forțelor armate, agenți de poliție și voluntari din cadrul Serviciului Național al Protecției Civile .
2. Au fost identificate primele cazuri de infectare cu Coronavirus a unor cetățeni români rezidenți în Italia, informațiile existente până la ora locală 17:00 fiind:
- 1 caz confirmat oficial de autorități în provincia Treviso din regiunea Trentino Alto Adige (persoană cu dublă cetățenie: română și a Republicii Moldova);
- 1 caz confirmat informal de autorități la Bologna în provincia Emilia-Romagna;
- 1 caz confirmat telefonic de autoritățile locale de la Cremona din regiunea Lombardia (persoană cu dublă cetățenie: română și italiană);
- 1 caz comunicat telefonic Consulatului General al României la Milano de o rudă a cetățeanului român internat cu pneumonie într-un spital din Bergamo, regiunea Lombardia - pentru care sunt așteptate rezultatele testelor.
Menționăm că, urmare demersurilor constante ale Secției Consulare a Ambasadei României pentru obținerea de date privind eventuali cetățeni români infectați cu Coronavirus efectuate pe lângă Ministerul italian al Afacerilor Externe, Departamentul Protecției Civile (structura care centralizează informații despre cazurile confirmate) și Ministerul Sănătății, instituții care ar trebui să notifice misiunea diplomatică atunci când se înregistrează cazuri de infectare a unor cetățeni români, se constată o lipsă a răspunsurilor, aspect care conduce la concluzia că autoritățile italiene sunt aparent depășite de situație, capacitatea lor de a furniza astfel de date fiind probabil limitată ca urmare a comunicării precare cu autoritățile locale din zonele afectate de răspândirea virusului, aflate sub o presiune crescută generată de creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri și supraaglomerarea unităților spitalicești. Acest aspecte devin evidente în contextul în care, deși un caz a fost confirmat oficial CG Trieste de către Prefectura Treviso, iar două au fost semnalate de presa locală, fiind obținute date informale de către CG Milano și GC Bologna care confirmă relatările din presă, autoritățile centrale menționate nu au putut oferi un răspuns oficial solicitărilor ambasadei.
- Dublarea resurselor financiare alocate de guvern pentru sprijinirea economiei, a întreprinderilor și a lucrătorilor afectați de epidemia de Coronavirus. Astfel, guvernul a crescut alocările la 7,5 miliarde de euro, de la 3,6 miliarde de euro prevăzute inițial, printr-un decret care va fi aprobat de Parlament cel mai probabil săptămâna viitoare. În cursul zilei de azi, ministrul economiei Gualtieri a trimis o solicitare formală către COM, având în vedere că noile alocări vor fi finanțate prin creșterea deficitului bugetar pentru anul 2020 de la 2,2% la 2,4% din PIB. La 2 martie 2020, ministrul Gualtieri a confirmat acceptul de principiu al COM pentru alocările financiare ce urmează a fi făcute de guvernul italian în lupta cu epidemia de Coronavirus;
- Consiliul de Miniștri a decis amânarea referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari, programat pentru data de 29 martie, pentru a asigura tuturor actorilor politici posibilitatea de a desfășura o campanie de informare publică eficace. Ministrul pentru Relațiile cu Parlamentul, Federico D'Incà, a afirmat că "legea permite stabilirea unei noi date până pe 23 martie 2020";
- În baza prevederilor decretului din 04.03.2020, au fost anulate/amânate mai multe evenimente de diplomație publică și culturală, printre care și Festivalul de Film Francofon (la care participa și România) organizat de Institutul Francez din Roma, a cărei deschidere trebuia să aibă loc în seara zilei de astăzi, 5 martie. Festivalul va fi reprogramat, data urmând a fi stabilită în funcție de evoluții;
- Președinția Republicii Italiene a anulat evenimentul care urma a fi organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.
4. Deputatul PD, Emanuele Fiano, a anunțat că, în următoarele trei săptămâni, Camera Deputaților se va reuni doar în zilele de miercuri pentru dezbateri asupra unor „chestiuni urgente care nu suportă amânare". Decizia a fost luată pentru a respecta pe cât posibil noile măsuri adoptate prin decretul Președinției Consiliului de Miniștri din 4 martie, fără a întrerupe total activitatea legislativă.
5. În cadrul unor declarații de presă, din perioada 4 – 5 martie 2020, Ministrului muncii și al politicilor sociale, Nunzia Catalfo, și vice-ministrul economiei și finanțelor, Laura Castelli, au anunțat că sunt în lucru măsuri pentru susținerea lucrătorilor și a familiilor, având în vedere dificultățile cauzate de răspândirea infecțiilor și de suspendarea cursurilor unităților de învățământ, precum:
- extinderea accesului la prestații acordate în caz de șomaj tehnic, aplicabile pe întreg teritoriul Italiei, în întreg domeniul privat, inclusiv în sectorul agricol;
- augmentarea Fondului pentru Completarea Salariului;
- acordarea indemnizației de șomaj tehnic în derogare lucrătorilor care nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea altor prestații de șomaj sau care sunt angajați ai unor societăți care și-au epuizat posibilitățile de a recurge la acest tip de ajutoare;
- concedii parentale extraordinare atât în domeniul public, cât și în cel privat;
- susținerea cheltuielilor familiilor pentru plata serviciilor îngrijire și supraveghere a copilului la domiciliu, prin acordarea de vouchere.
6. Tot ca urmare a prevederilor decretului menționat, procedura simplificată de recurgere la instrumentul muncii la distanță a fost extinsă la întreg teritoriul național, pe durata menținerii stării de urgență. În acest sens, legislația prevede, în mod normal, obligativitatea încheierii unui acord individual între lucrător și societate, în care se specifică detaliat, timpul de lucru și modalitățile de utilizare a mijloacelor de lucru (laptop, tabletă sau smartphone). În mod excepțional, urmare a măsurilor adoptate, angajatorii pot utiliza munca la distanță fără a încheia respectivul acord individual, pe durata stării de urgență.
7. Impactul negativ al crizei generate de coronavirus asupra cotaților pe bursa din Italia este în scădere. Deși măsurile de urgență rămân în prim plan, Bursa din Milano a încheiat cu o creștere de 0,91%, în timp ce spread-ul obligațiunilor de stat italiene a scăzut la 165 de puncte. Celelalte burse europene au avut rezultate mai bune, toate crescând cu peste 1%. Wall Street a închis cu peste 4% atât pentru Dow Jones, cât și pentru S&P 500.
8. Astăzi, 5 martie 2020, un polițist din cadrul Chesturii de Poliție din Milano a fost diagnosticat cu coronavirus. Acesta este al treilea caz de îmbolnăvire în rândul forțelor de ordine din Italia făcut public, după cel al unui polițist din Roma, diagnosticat pozitiv la 3 martie și cel al unui carabinier din Provincia Palermo, diagnosticat pozitiv la 4 martie.
9. Comandamentul Provincial al Gărzii de Finanțe din Torino a efectuat o operațiune care a vizat identificarea comercianților online de produse de protecție sanitară (destinate combaterii epidemiei) neconforme, care practică publicitate înșelătoare sau prețuri supraevaluate. În cadrul operațiunii au fost identificate 33 de vânzători online care comercializau aparate ionizatoare ambientale, măști de protecție, costume de protecție, mănuși sanitare, produse de igienizare, pahare, diferite truse, măști filtrante, huse sanitare, suplimente alimentare, majoritatea prezentate consumatorilor cu o publicitate considerată de autorități înșelătoare în ceea ce privește protecția față de contaminarea cu COVID-19 și comercializate la suprapreț. De asemenea, au fost identificați și 13 comercianți cu puncte de vânzare directă ce sunt acuzați de practici comerciale frauduloase, prin publicitate înșelătoare și vânzarea la prețuri mult prea mari față de valoarea reala a produselor. Pedeapsa prevăzută de legislația italiană este de până la 2 ani închisoare (art. 515 CP).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News