Guvernul italian a aprobat un decret legislativ așteptat de peste 20 de ani, menit să sprijine populația tot mai îmbătrânită.
Executivul Italiei a pregătit noi măsuri vizând sprijinirea persoanelor vârstnice cu venituri mici, în cadrul unui plan pe doi ani în valoare de peste 1 miliard de euro, relatează Reuters, scrie Agerpres.
Între măsurile prevăzute se numără un aşa-zis ”beneficiu universal” lunar în sumă de 1.000 de euro pentru cei de peste 80 de ani cu o situaţie deosebit de vulnerabilă. Acest ajutor ar urma să fie plătit din ianuarie 2025 până în decembrie 2026 inclusiv.
Populaţia îmbătrânită şi rata scăzută a natalităţii constituie o preocupare majoră pentru a treia economie din zona euro, determinând scăderea productivităţii şi creşterea costurilor sociale într-o ţară în care peste o treime din locuitori ar urma să aibă peste 65 de ani în 2050.
”Așa cum am promis, astăzi am aprobat un decret legislativ de punere în aplicare a Pactului pentru persoanele vârstnice: este o reformă de care suntem mândri și pe care Italia o așteaptă de mai bine de 20 de ani, doar o etapă dintr-un parcurs care va continua pe parcursul întregii legislaturi”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni, citată de Agenzia Nova.
Cu o vârstă mediană de 48 de ani, Italia este ţara cea mai ”bătrână” din UE, iar pensiile consumă deja peste 15% din PIB, fiind de aşteptat ca în 2042 să ajungă la 17%.
Italia a alocat deja în bugetul pe 2024 circa 1 miliard de euro pentru măsuri vizând soluţionarea crizei demografice, una dintre aceste măsuri fiind eliminarea temporară a contribuţiilor sociale plătite de mamele cu cel puţin doi copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News