Guvernul italian face pași către legalizarea castrării chimice pentru infractorii sexuali violenți. Parlamentul italian a aprobat crearea unui comitet care va elabora legislația necesară pentru aplicarea acestui tratament. Acesta ar fi aplicat pe bază de consimțământ și ar fi reversibil, având scopul de a reduce riscul de recidivă. Propunerea este susținută de Liga, un partid din coaliția guvernamentală, dar criticată de opoziție, care o consideră extremă și neconstituțională. Castrarea chimică este permisă în Rusia, Polonia și anumite state americane.
Guvernul de coaliție de dreapta al Italiei, condus de prim-ministrul Giorgia Meloni, face pași concreți pentru a introduce castrarea chimică în legislație, în cadrul unui efort de a impune măsuri dure în ceea ce privește legea și ordinea.
Miercuri, Parlamentul italian a aprobat formarea unei comisii care va redacta legi pentru a trata infractorii sexuali violenți cu medicamente care blochează producția de hormoni androgeni. Această mișcare vine în contextul dorinței guvernului de a combate pedofilia și violul cu măsuri mai drastice.
Propunerea legislativă prevede ca tratamentul să fie administrat doar cu consimțământul persoanei vizate și să fie reversibil, scopul fiind reducerea riscului de recidivă. Aceasta face parte dintr-o inițiativă mai amplă a guvernului Meloni, care, de la preluarea puterii în 2022, a introdus zeci de noi infracțiuni și a înăsprit pedepsele.
Premierul Meloni a subliniat importanța securității în Italia, mai ales după cazul violului în grup al celor două fetițe din Caivano, o localitate săracă de lângă Napoli, unde cinci persoane au fost condamnate. Meloni a promis că securitatea va fi o prioritate a guvernului său în lunile următoare.
Liga, partidul de extremă dreapta din coaliția de guvernare, a fost promotorul principal al introducerii castrării chimice ca parte a platformei sale politice. Potrivit propunerii Ligii, infractorii sexuali condamnați ar putea primi o pedeapsă suspendată în schimbul acceptării tratamentului hormonal.
Liderul Ligii, Matteo Salvini, a salutat inițiativa, numind-o „o victorie importantă pentru Liga”, subliniind că este un pas înainte în lupta pentru justiție și „toleranță zero față de violatori și pedofili”.
Cu toate acestea, opoziția a criticat dur propunerea, calificând-o drept „extremistă” și o „încălcare a umanității și justiției.” Simona Bonafè, deputată a Partidului Democrat de centru-stânga, a numit propunerea „neconstituțională” și a avertizat că aceasta subminează principiile fundamentale ale sistemului juridic italian. De asemenea, Alianța Verzilor și Stângii a acuzat Liga de o „vocație nesfârșită pentru represiune”.
Castrarea chimică, care presupune administrarea de medicamente ce inhibă producția de testosteron, este permisă în țări precum Rusia, Polonia și anumite state din SUA pentru anumite infracțiuni. Totuși, există dubii legate de eficiența acestei metode în prevenirea recidivei. Experții subliniază că aceasta poate avea efecte secundare fizice și psihologice, iar grupurile feministe avertizează că violența sexuală nu este cauzată exclusiv de dorințe sexuale, ci mai degrabă de factori culturali.
Actualul ministru al justiției din Italia, Carlo Nordio, s-a opus unor propuneri similare în 2019, înainte de a intra în guvern, considerându-le „un regres spre vremuri medievale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu