Italia: Premierul desemnat Conte vrea renegocierea Regulamentului Dublin

Premierul desemnat al Italiei, Giuseppe Conte, a dat asigurări luni că va cere renegocierea Regulamentului european de la Dublin, care atribuie în prezent ţărilor de sosire sarcina tratării cererilor de azil, informează AFP.

"Trebuie să reluăm şi să dezvoltăm negocierile cu Uniunea Europeană (UE) pentru a depăşi Regulamentul Dublin şi pentru a ajunge în final la o gestionare europeană a problemei imigraţiei", a notat Conte pe Facebook, în condiţiile în care este angajat în negocieri pentru formarea noului său guvern.

Subiectul este foarte sensibil în Italia, Roma acuzându-şi aliaţii din UE că nu dau dovadă de solidaritate în gestionarea acestei probleme, care face să apese o povară disproporţionată asupra unor ţări precum Italia sau Grecia.

Matteo Salvini, liderul partidului Liga (extrema dreaptă), care a "dinamitat" la mijlocul lui august coaliţia guvernamentală la putere, şi-a construit succesul politic datorită poziţiilor ostile faţă de primirea de imigranţi.

Conte a dat de asemenea asigurări că doreşte "un dialog franc, dar critic şi hotărât pentru depăşirea politicilor de austeritate şi modificarea regulilor în vigoare" în UE în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi reducerea datoriei publice.

El a făcut această declaraţie cu caracteristici de program politic pe Facebook în urma unei întâlniri cu liderii Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem) şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), în vederea formării guvernului în următoarele zile.

"Avem nevoie de un guvern puternic şi stabil", a spus Conte. "Nu avem nevoie de supereroi, ci de persoane normale, hotărâte şi responsabile", a continuat el.
Crearea unui nou guvern Conte este deocamdată condiţionată de un vot online, prevăzut să aibă loc marţi, al membrilor M5S, care ar urma să spună dacă doresc sau nu o alianţă între M5S şi PD. Acest scrutin va avea loc între orele 07:00-16:00 GMT, pe platforma informatică a M5S.

În cazul unui vot negativ, liderul M5S, Luigi Di Maio, a prevăzut să nu se facă guvernul. El a ridicat cu toate acestea, luni seara, un obstacol din calea formării noului guvern, afirmând că M5S nu va mai revendica postul de vicepremier din moment ce şi PD a renunţat la el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel