Klaus Regling, şeful Mecanismului European de Stabilizare, susţine că Italia nu va ajunge în situația Greciei.
Italia nu este următoarea Grecie, nimeni nu trebuie să îşi facă probleme în această privinţă, a declarat marţi, la Luxemburg, directorul Mecanismului European de Stabilizare (MES), Klaus Regling, pe fondul îngrijorărilor produse de proiectul de buget prezentat de guvernul de la Roma, relatează AFP.
Există un risc întrucât proiectul de buget nu este conform regulilor europene, dar Italia nu este viitoarea Grecie'', a declarat Regling, într-o conferinţă de presă. Comisia Europeană urmează să se pronunţe marţi după-amiază asupra proiectului prezentat de coaliţia populistă aflată la putere în Italia. Nu trebuie să vă panicaţi. Italia nu şi-a pierdut competitivitatea, deficitul bugetar nu este atât de ridicat şi o mare parte a datoriei italiene este finanţată la nivel intern, a explicat el.
Deficit de 2,4% din PIB
Klaus Regling a recunoscut existenţa unui risc de contagiune pentru sistemul bancar din Italia, dar a subliniat că 'riscul de contagiune către alte ţări este foarte limitat'. MES este o instituţie financiară internaţională însărcinată cu colectarea a 700 de miliarde de euro pe pieţele financiare pentru a ajuta, în anumite condiţii, ţările din zona euro aflate în dificultate şi pentru a participa la salvarea băncilor lor private.
Guvernul de coaliţie format din Liga (extrema dreaptă) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a recunoscut că proiectul său de buget nu este 'în linie cu normele Pactului de Stabilitate şi Creştere'. Executivul italian estimează un deficit de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% pentru guvernul precedent, apoi de 2,1% din PIB în 2020 şi de 1,8% din PIB în 2021. În acelaşi timp, Roma s-a angajat să aducă datoria publică, în prezent de 131% din PIB, la nivelul de 126,5% din PIB în anul 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci