Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene au crescut semnificativ, iar acţiunile băncilor au scăzut miercuri, după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea unei proceduri disciplinare împotriva Italiei, din cauza încălcării reglementărilor fiscale din UE legate de nivelul datoriei, transmit DPA şi Reuters.
La Bursa de la Milano, acţiunile băncilor înregistrau un declin de 2,3%, ajungând la cel mai scăzut nivel consemnat într-o zi, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au urcat cu opt puncte de bază, la 2,60%.
Comisia Europeană a trimis luna trecută o scrisoare Guvernului de la Roma în care îi cere să explice de ce s-au deteriorat finanţele publice ale Italiei. Scrisoarea Executivului comunitar este o obligaţie prevăzută în legislaţia UE şi este trimisă atunci când o ţară nu mai respectă ţintele fiscale convenite, care cer ca deficitul bugetar să fie menţinut sub 3% din Produsul Intern Brut, iar datoria publică să fie redusă dacă depăşeşte pragul de 60% din Produsul Intern Brut.
Autorităţile de la Roma estimează în acest an o creştere a datoriei publice la 132,6% din PIB, de la 132,2% din PIB în 2018 şi 131,4% din PIB în 2017. Italia are a doua cea mai ridicată datorie din UE, după Grecia.
Comisia Europeană estimează o creştere a datoriei publice a Italiei la 133,7% din PIB în 2019 şi la 135,2% din PIB în 2020.
Dacă explicaţiile Guvernului de la Roma vor fi considerate insuficiente, Bruxelles-ul va demara o acţiune disciplinară care ar putea să se concretizeze într-o amendă de 0,2% din PIB-ul Italiei, adică aproximativ 3,5 miliarde euro.
"Când ne uităm la economia italiană, vedem pagubele provocate de recentele alegeri politice. Italia plăteşte pentru serviciul datoriei (dobânzi şi comisioane) tot atât cât pentru întregul sistem de educaţie", a afirmat miercuri vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.
Bruxelles estimează că, anul trecut, Italia a plătit dobânzi de 65 de miliarde de euro pentru datoria sa masivă. Conform procedurii de deficit excesiv (EDP), Italia trebuie să îndeplinească obiective fiscale stricte, altfel va putea fi amendată.
Premierul italian Giuseppe Conte şi-a exprimat angajamentul pentru evitarea procedurii de deficit excesiv "care evident nu este bună pentru ţară". Italia vrea o modificare a reglementărilor bugetare ale UE, a adăugat oficialul, dar "problema este că sunt aplicate în acest moment actualele reglementări".
Tot miercuri, Comisia Europeană a recomandat în cazul Spaniei ridicarea procedurii de deficit excesiv, apreciind că autorităţile de la Madrid au realizat suficiente progrese în îndeplinirea reglementărilor bugetare.
"Ca rezultat, din cele 24 de ţări membre aflate în 2011 sub procedura de deficit excesiv, niciun stat membru nu a rămas sub EDP", se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Comisia Europeană este pregătită să-şi schimbe analiza privind posibila procedură privind datoria Italiei dacă autorităţile de la Roma prezintă noi date şi angajamente, a afirmat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.
Vezi și: Vicepremierul italian Luigi Di Maio a denunţat drept "prea facilă" deschiderea de către Bruxelles
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu