Italia a decis să reducă bugetul pentru pensiile vârstnicilor, după ce pandemia de coronavirus a crescut mortalitatea în rândul acestora.
Statul italian a cheltuit în anul 2020 pentru pensii cu 1,1 miliarde de euro mai puţin faţă de anul anterior, ca urmare a excesului de mortalitate generat de pandemia COVID-19, a anunţat marţi institutul italian însărcinat cu securitatea socială (INPS), relatează agenţia EFE.
În anul 2020 au decedat în Italia 96.818 persoane în vârstă de peste 64 de ani. INPS estimează o medie de 13 ani de viaţă pierduţi pentru cele 20.110 de persoane decedate care aveau vârste între 65 şi 79 de ani şi o medie de 7 ani de viaţă pierduţi pentru cei 76.708 italieni cu vârste de la 80 de ani în sus care au murit în 2020 din cauza COVID-19.
Conform evaluării acelui institut, decesele provocate de pandemie se vor traduce pentru statul italian într-o economie de 11,9 miliarde de euro la bugetul de pensii până în anul 2029.
Circa 96,3% din excesul de mortalitate înregistrat în Italia în anul 2020 corespunde persoanelor cu vârste începând de la 65 de ani, aproape toţi pensionari, relevă datele INPS.
Italia a înregistrat până în prezent de la începutul pandemiei 151.296 de decese asociate COVID-19, scrie Agerpres.
Locuitorilor din Florența li se cere să plătească facturile de utilități ale persoanelor în vârstă care trăiesc singure și care se străduiesc să se descurce cu cheltuielile, în timp ce liderii orașului încearcă să-i protejeze pe cei mai vulnerabili de creșterea costurilor energetice.
Inițiativa „adoptați o factură” începe în următoarele câteva zile și vine pe măsură ce implicațiile sociale ale majorării cu peste 50% a facturilor la gaz și electricitate în Italia, în această iarnă, încep să se manifeste.
„Impactul social este foarte puternic, deoarece ne confruntăm cu creșteri uriașe ale facturilor”, a declarat Dario Nardella, primarul Florenței, pentru The Guardian. „Am primit multe apeluri și scrisori de la oameni care se află în mare dificultate.”
Aproximativ 27,6% din populația Florenței are peste 65 de ani, un număr care a crescut în ultimii ani, între 30.000 și 33.000 de pensionari trăind singuri.
„Mulți trăiesc sub pragul sărăciei, încercând să supraviețuiască din 9.000 de euro (7.500 de lire sterline) pe an”, a adăugat Nardella. „Avem o listă cu toate persoanele care sunt înscrise la serviciile sociale și nu putem reuși să-i ajutăm pe toți, atât cât vom încerca, întrucât și consiliul a fost lovit de costurile mari cu energia.” (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News