Italia renunță la supraimpozitarea băncilor anunțată triumfător luna trecută. Se dorea un impozit pe 40% pe dobânzile mari

Italia renunță la supraimpozitarea băncilor după o lună de discuții și dezbateri aprinse. 

Publicitate

Guvernul italian are de gând să revizuiască o taxă controversată pe profiturile băncilor, prin oferirea posibilităţii băncilor să îşi majoreze rezervele de capital în loc să plătească taxa pe profit, arată un proiect de amendament consultat sâmbătă de Reuters.

Luna trecută, autorităţile de la Roma au dat o lovitură băncilor prin anunţul că vor impune o taxă unică de 40% pe veniturile generate de pe urma dobânzilor mai mari. Imediat acţiunile băncilor italiene s-au prăbuşit, după care Ministerul Economiei a venit cu clarificări conform cărora nu va colecta mai mult de 0,1% din activele totale ale băncilor.

UE criticase decizia Italiei



Modificările propuse în documentul consultat de Reuters, care este discutat în prezent în Senatul Italiei, vin ca urmare a criticilor din industria bancară, a investitorilor europeni şi a Băncii Centrale Europene. Instituţia de la Frankfurt a apreciat săptămâna trecută că taxa din Italia ar putea face băncile comerciale mai vulnerabile la crizele economice.

Conform amendamentului, taxa care vizează marja netă a dobânzii (NIM), un indicator al profitabilităţii rezultat din diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite, va fi plafonată la 0,26% din valoarea ponderată la risc a expunerilor. Noile condiţii vor face mai puţin penalizante pentru bănci să deţină o pondere mai mare de obligaţiuni guvernamentale în activele lor.

Şi mai important, în loc să plătească taxa, băncile pot să îşi crească rezervele cu caracter nedistribuibil prin alocarea echivalentului a de două ori şi jumătate valoarea taxei. O astfel de opţiune ar urma să scutească băncile cooperatiste de la plata taxei, deoarece acestea în mod obişnuit pun deoparte o mare parte din profiturile lor sub formă de rezerve.

Este posibil ca aceste amendamente să sufere modificări deoarece trebuie aprobate de curtea de conturi şi Trezoreria italiană înainte de a deveni oficiale, au precizat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel