Angela Merkel a devenit coșmarul liderilor europeni, susține publicația britanică The Guardian. UE nu a reușit să treacă de criză fiindcă Germania refuzat măsuri necesare, dar care afectau popularitatea cancelarului Merkel în fața propriului electorat. Astfel, Angela Merkel este politicianul care a dăunat cel mai mult UE, consideră britanicii. A spus NU la orice, subliniază The Guardian, de la politicile pentru stoparea imigrației, la cele de stimulare economică, a distrus Grecia, închide ochii la abuzurile anti-democratice din Turcia, susține subvențiile pentru minele de cărbuni, sprijină fabricile germane în scandalul emisiilor diesel, a gestionat greșit acordul cu Ucraina etc.
Din păcate, nu a avut cine să-i dea replica: Anglia s-a distanțat de UE, Franța este paralizată până la alegerile din 2017, iar Spania nu reușește să depășească criza politică internă.
Salvarea proiectului europeanar putea veni de la italieni, care își redescoperă vocația de lideri, scrie The Guardian. Mario Draghi, fostul premier italian, a transformat Banca Centrală Europeană într-o instituție activă pe piață, în ciuda împotrivirii Germaniei. Măsurile anti-austeritate luate de BCE i-au înfuriat pe liderii de la Berlin.
Rezultate politice: populiștii au pierdut în Italia
Rebeliunea împotriva austerității se desfășoară, simultan, la nivel național și internațional. Ministrul de finanțe al Italiei, Pier Carlo Padoan, a pledat în favoarea unui pachet de stimulare fiscală atât la Consiliul European cât și la FMI. Pe plan național, a adoptat un program de recapitalizare a băncilor fără să mai aștepte aprobarea de la Bruxelles. Acțiunile Unicredit au crescut cu 25% în trei zile, după această mișcare.
Mișcarea inițiată de premierul Matteo Renzi, în 2014, a dat rezultate pe plan politic. În vreme ce populiștii câștigă teren în Germania, Spania, Franța și Marea Britanie, în Italia partidul lui Berlusconi este în scădere, ceea ce a permis guvernului să adopte reforme administrative și în sectorul pensiilor sau dreptului muncii.
De asemenea, Italia a preluat inițiativa în Libia și se implică în a criza refugiaților, prin eforturi conjugate ale actualului ministru de Externe, Paolo Gentiloni, și ale predecesorului său, Federica Mogherini, actualul Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu