Italia și China: Meloni anunță un nou capitol de cooperare economică la doar câteva luni după retragerea din BRI

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, a promis să „relanseze” relațiile cu China în timpul primei sale vizite la Beijing de când a preluat funcția, anunțând că a semnat un plan de trei ani pentru aprofundarea cooperării.

Vizita demonstrează „voința de a începe o nouă fază”, spune Meloni, după ce Roma a decis să se retragă din inițiativa Belt and Road a Beijingului, potrivit Politico.

Potrivit unei declarații publicate de biroul lui Li, cele două țări urmăresc să crească „cooperarea reciproc avantajoasă între întreprinderile mici și mijlocii în domeniile construcțiilor navale, aerospațial, energie nouă, inteligență artificială”.

Mai târziu, duminică, cei doi lideri au participat la un forum de afaceri Italia-China, unde au anunțat șase noi acorduri acoperind diferite domenii, inclusiv vehicule electrice și energii regenerabile.

„Memorandumul de Cooperare Industrială pe care l-am semnat este un pas semnificativ”, a spus Meloni la forum. „Acum include sectoare industriale strategice precum mobilitatea electrică și energiile regenerabile, sectoare în care China operează deja de ceva timp pe frontiera tehnologică”, a mai completat ea.

Vizita de cinci zile a lui Meloni vine la câteva luni după ce Italia a decis să se retragă din proiectul emblematic de infrastructură globală al Chinei, Inițiativa Belt and Road (BRI). În 2019, Italia a devenit prima țară G7 care a semnat BRI, ridicând îngrijorări din partea Statelor Unite și a altor țări europene, deoarece ar putea duce la preluarea controlului de către China asupra tehnologiei și infrastructurii critice.

Cu toate acestea, guvernul lui Meloni a fost de mult timp critic față de BRI, pe care Meloni l-a descris ca fiind „o mare greșeală”. Au început discuțiile cu Beijingul în 2023 pentru a se retrage. Italia, care este al patrulea cel mai mare partener comercial al Chinei în Uniunea Europeană, rămâne dornică să urmărească o relație economică puternică cu Beijingul.

„Investițiile chineze în Italia reprezintă aproximativ o treime din nivelul investițiilor italiene în China”, a spus Meloni în timpul forumului. „Este o diferență pe care mi-ar plăcea să o văd redusă în mod corespunzător.”, a mai adăugat prim-ministra Italiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel