Află în articol mai multe despre procedura de deficit excesiv.
Comisia Europeană va mustra miercuri Guvernele Franței și Italiei pentru că au cheltuit prea mult, au declarat pentru POLITICO oficiali europeni.
Acestea se numără printre cele șapte țări din UE care vor primi reproșuri oficiale după ce Comisia a reintrodus normele privind datoria și deficitul, care au fost înghețate pentru a permite cheltuielilor publice să atenueze lovitura economică a pandemiei de Covid-19.
Anunțul vine în contextul în care partidul Adunarea Națională (RN), de extremă dreapta, face campanie pentru a conduce guvernul francez după ce președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate.
În cazul în care RN câștigă, acțiunea UE ar putea servi la limitarea planurilor sale de cheltuieli care amestecă reduceri de taxe și protecționism. Franța și celelalte țări trebuie să prezinte Comisiei, în toamnă, o foaie de parcurs în care să prezinte modul în care intenționează să își readucă bugetele în linie. În cele din urmă, acestea ar putea fi amendate dacă nu o fac.
Așa-numita procedură de deficit excesiv (PDE) este concepută pentru a limita cheltuielile în țările care depășesc rata de deficit de 3% din PIB a UE.
„(n.r. PDE din acest an) nu implică un stigmat deoarece reflectă situația colectivă a jumătate din zona euro după o perioadă extraordinară care a implicat Covid-19 și așa mai departe”, a declarat Jeromin Zettelmeyer, șeful grupului de experți Bruegel din Bruxelles.
Potrivit unui diplomat european, UE va lăsa în pace țări care se clătina în jurul pragului de 3%, precum Austria și Spania.
Statele cu cheltuieli ridicate în domeniul apărării, cum ar fi Republica Cehă și Estonia, sunt de asemenea așteptate să fie scutite de PDE, în ciuda depășirii limitei de cheltuieli în 2023.
România se afla deja în acest proces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News