EXCLUSIV  Italia, soluţie din anii '50 cu care a schimbat imaginea spitalelor. Bulai: Într-un an nu au mai avut nevoie de finanţare. Au făcut şi comuniştii la noi

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Sociologul Alfred Bulai a explicat cum a reuşit Italia să schimbe percepţia populaţiei despre medici, în cadrul emisiunii Nod în Papură. 

"Am fost întrebat de zeci de mii de ori cum e cu comunicarea şi cu vaccinarea. A fost foarte prost la noi, dar o să dau un exemplu. Un fost preşedinte al Comisiei de la Veneţia a venit în vizită specială în România să discute cu noi, că avea super experienţă. L-am întrebat dacă îi plac serialele cu doctori, cu spitale, dar invenţia era a lui. Iată de ce. 

În Italia, în anii '50, imaginea sistemului medical era dezastru. Numai mită, corupţie, condiţii execrabile, totul era oribil. El era atunci reprezentant pe comunicare al Guvernului italian. Care a fost ideea lui? Nu a băgat bani în comunicare, PR, etc. A finanţat de la bugetul de stat un serial cu medici. Un serial care a fost dat la Rai 1, cu drame medicale. A fost de atât de mare succes încât nu a mai fost nevoie de alte finanţări, s-a finanţat singur serialul. A fost primul serial cu medici, apoi au venit americanii şi au preluat ideea. Într-un an s-a schimbat percepţia, s-a umanizat faţa sistemului medical, cu eroi, cu drame. Aşa schimbi lucrurile! La publicitate schimbi programul, te uiţi la alţii... Pe când dacă dai un film care face audienţă de rupe, normal că mă uit la el. Să nu uităm că dr. House a făcut foarte multe pentru lumea medicinei", a spus Alfred Bulai. 

"Nu doar că a făcut. Emergency Room (ER) şi Chicago Hope deveniseră principala sursă de informaţie medicală. Se duceau la spital şi ziceau oamenii că au simptomul ăla...", a intervenit Val Vâlcu. 

"Da, devii mai vigilent. Pentru că dacă e o chestie pe care ţi-o bagă în cap un serial pe care îl îndrăgeşti, începi să te gândeşti că ai putea să ai una sau alta. Dar eu sunt convins că sunt doctori care se ghidează după astfel de seriale. Oricum, serialele astea au consultanţi medicali, nu sunt doar scenariştii care nu au treabă cu medicina, nu e vorba de boli inventate. Sigur, le dramatizează, să înţeleagă lumea, dar există multă cunoaştere în spate,  nu e o chestie de SF absolut. Deci au o utilitate socială. Şi comunştii au făcut asta, cu filmul Explozia. A fost fix pe logica asta, să înţeleagă românul că poate sări în aer. Şi au făcut film!", a mai precizat Alfred Bulai.  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel