Autorităţile italiene sunt surprinse de creşterea economică din trimestrul al treilea.
Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat o creştere neaşteptată în trimestrul trei din 2022, sfidând estimările conform cărora va stagna, din cauza crizei energiei, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (Istat), transmit Reuters şi Bloomberg.
În perioada iulie-septembrie 2022, PIB-ul Italiei a crescut cu 0,5% comparativ cu precedentele trei luni, depăşind estimările analiştilor.
Avansul în domeniul serviciilor şi stocurilor a sprijinit creşterea economică, în timp ce comerţul a frânat evoluţia economiei. Totuşi, creşterea de 0,5% din trimestrul trei din 2022 reprezintă o încetinire semnificativă faţă de avansul de 1,1% în perioada aprilie-iunie 2022, scrie Agerpres.
Încetinirea este cauzată parţial de inflaţie, care s-a situat în medie la 9% înainte de a atinge nivelul record de 12,8% în octombrie, afectând cheltuielile de consum şi majorând costurile pentru companii.
Cele mai recente previziuni ale autorităţilor de la Roma indică o creştere a economiei italiene de 3,3% anul acesta şi de doar 0,6% în 2023, dar mulţi analişti se aşteaptă la recesiune.
În ritm anual, PIB-ul Italiei a crescut cu 2,6% în trimestrul trei din 2022, depăşind estimările analiştilor.
Noul ministru al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a anunţat luni că Executivul va reduce deficitul bugetar şi datoria în următorii ani, dar pe termen scurt a promis majorarea cheltuielilor.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Guvernul de la Roma intenţionează să majoreze ţinta de deficit în 2023 la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% previzionat luna trecută, ceea ce va permite măsuri expansioniste evaluate la aproape 21 miliarde de euro.
Giorgetti a declarat că Germania şi Franţa au anunţat deja "ample măsuri" de sprijin a economiei, pentru a contracara creşterea inflaţiei şi a crizei din energie, iar Italia nu trebuie să se teamă să procedeze la fel.
Economistul UniCredit Loredana Federico a declarat că grupul bancar încă se aşteaptă la recesiune spre finalul anului, Italia "fiind în mod special vulnerabilă la criza energiei din Europa".
Federico a apreciat că probabil sezonul turistic de succes din această vară a sprijinit creştere economiei în trimestrul trei din 2022, într-o ţară în care în care aproximativ 13% din PIB este legat de turism. Economistul UniCredit se aşteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de 0,5% în trimestrul patru din 2022 şi la un avans de 3,7% pe ansamblul acestui an, peste ţinta autorităţilor de la Roma, de 3,3%.
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să adopte şi alte acţiuni ferme pentru a combate o inflaţie record, chiar dacă a recurs la două majorări istorice de dobândă de câte 75 de puncte de bază fiecare, au declarat mai mulţi oficiali care reprezintă "aripa dură" de la BCE, transmite Bloomberg.
Joi, consiliul guvernatorilor BCE a decis să dubleze dobânda de bază în zona euro, la 1,5%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. După ce, iniţial, investitorii au interpretat decizia BCE drept un semn că oficialii BCE ar putea să îşi reducă eforturile, guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Simkus, a făcut un apel pentru o nouă majorare puternică a dobânzii de referinţă la reuniunea de politică monetară din decembrie.
Colegul său din Slovacia, Peter Kazimir, a mers chiar mai departe, spunând că dobânzile trebuie majorate până la un nivel la care să restrângă economia, pentru a putea redobândi controlul asupra inflaţiei. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu