Ambasadorul italian Alfredo M. Durante Mangoni a transmis, marţi, că Italia sprijină România în atingerea obiectivelor strategice cum ar fi aderarea la spaţiul Schengen sau OCDE.
'Colaborăm cu România pentru a realiza obiectivele sale strategice, fie că este vorba de aderarea la spaţiul Schengen, fie de aderarea la OCDE. Angajamentul nostru comun faţă de temele aflate pe ordinea de zi la nivel global ne face parteneri valoroşi, mai ales într-un context internaţional marcat de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina', a transmis ambasadorul Alfredo M. Durante Mangoni la recepţia organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Italiene.
Potrivit acestuia, peste 23.000 de companii cu capital italian activează în sectoare precum energia nucleară şi regenerabilă, infrastructură, agricultură, industrie manufacturieră, mecanică de precizie sau în sănătate.
'Relaţiile economice dintre Italia şi România sunt solide şi echilibrate. Suntem al doilea furnizor şi al doilea client al României. Interschimbul comercial este în continuă creştere. Se apropie de cifra de 20 de miliarde de euro. Italia este unul dintre principalii investitori, confirmând cât de integrate şi complementare sunt cele două sisteme de producţie şi este principalul investitor după numărul de societăţi înregistrate', a spus acesta.
Ambasadorul a transmis mulțumiri autorităţilor române pentru solidaritatea lor în situația inundaţiilor care au afectat provincia Emilia Romagna.
În același timp, a ținut să sublinieze că schimburile culturale dintre cele două ţări au o 'valoare inestimabilă', și formează 'o moştenire comună' de artă, muzică şi literatură.
Alfredo M. Durante Mangoni a transmis că guvernul italian dorește să conteze pe sprijinul statului român în ceea ce privește găzduirea Expoziţia Universală Expo 2030 la Roma.
Statul Italian plănuiește să dedice evenimentul regenerării urbane şi incluziunii. În același timp, ambasadorul a ținut să aprecieze poziţia adoptată de România în apărarea suveranităţii şi independenţei Ucrainei, subliniind că țara noastră militează pentru valorile europene ale democraţiei şi libertăţii.
'Am intensificat de ceva vreme prezenţa italiană în România, pentru a întări flancul estic al NATO, pornind de la bazinul strategic al Mării Negre şi a asigura securitatea spaţiului aerian. Forţele noastre armate conlucrează umăr la umăr. Privind dincolo de conflict, împreună putem contribui la reconstrucţia Ucrainei, putem sprijini drumul european al Moldovei şi Balcanilor de Vest, pentru a construi un sistem european de securitate care să asigure viitorul tinerilor noştri', a afirmat diplomatul.
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, miniştrii Virgil Popescu, Alexandru Rafila, Petre Daea, Lucian Romaşcanu, dar şi alţi lideri politici precum Dan Barna (USR) sau Robert Cazanciuc (PSD) au fost prezenţi la recepţia care a avut loc la Ambasada Italiei, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu