Italia trece printr-o reformă a justiției, după ce Guvernul a aprobat o serie de amendamente.
Guvernul italian a aprobat joi o reformă crucială a justiţiei care vizează accelerarea proceselor, în pofida obstacolelor ridicate de opoziţie, notează AFP, citat de Agerpres. Ministrul justiţiei, Marta Cartabia, a explicat că numeroase amendamente, depuse în ultimele zile de partidele coaliţiei la putere, au fost retrase, fapt ce a permis prezentarea reformei în parlament.
Reforma sistemului judiciar italian, bine-cunoscut ca fiind lent şi greoi, face parte din angajamentele asumate de premierul Mario Draghi faţă de Uniunea Europeană.
"Obiectivul este de a obţine o justiţie rapidă care să respecte durata necesară a procedurii, asigurându-se totodată că procesul nu cade în uitare", a explicat Marta Cartabia la finalul unei şedinţe de guvern, citată de agenţia italiană de presă AGI.
Mişcarea 5 Stele, partidul populist care constituie cea mai importantă componentă a coaliţiei guvernamentale, a avertizat împotriva termenelor de prescripţie prevăzute în cadrul acestei reforme care urmăreşte accelerarea ritmului justiţiei, afirmând că ele riscă să torpileze procese importante vizând mafia.
Guvernul a subliniat că pentru infracţiunile legate de crima organizată şi mafie, terorism şi violenţa sexuală, judecătorii vor avea posibilitatea de a ordona prelungirea perioadei în care urmează să se desfăşoare procesul.
Preşedintele american Joe Biden s-a declarat sâmbătă "profund decepţionat" de o decizie a justiţiei care invalidează parţial o reformă de referinţă a lui Barack Obama, menită să protejeze tinerii imigranţi sosiţi în SUA în timp ce erau copii, informează Agerpres, citând AFP.
Joe Biden a precizat, într-un comunicat, că administraţia sa va face apel împotriva deciziei unui judecător federal, decizie "care cufundă sute de mii de tineri imigranţi într-un viitor incert". Decizia vizează programul DACA ("Deferred Action for Childhood Arrivals), adoptat în 2012 pentru a scoate din ilegalitate imigranţii sub 30 de ani, intraţi ilegal pe teritoriul american în timp ce erau copii şi care şi-au construit viaţa în SUA, supranumiţi "Dreamers".
Circa 700.000 de tineri beneficiază de acest program, care împiedică expulzarea lor şi care le oferă un număr de securitate socială, indispensabil pentru a putea munci, conduce o maşină sau studia în SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci