Italia vrea să impună o taxă de solidaritate băncilor, cu ajutorul căreia să finanţeze măsurile de sprijin pentru familiile afectate de criza costului vieţii
Guvernul de la Roma lucrează la o o taxă de solidaritate care va fi impusă băncilor, în ideea de a strânge fondurile necesare cu care să finanţeze măsurile de sprijin pentru familiile afectate de criza costului vieţii, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.
Taxa de solidaritate impusă băncilor ar trebui să facă parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri care ar urma să fie discutat în data de 1 mai de Cabinetul de miniştrii de la Roma, a adăugat sursa.
Ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat joi că Guvernul 'nu poate şi nici nu va ignora' faptul că veniturile băncile au crescut în ultimele luni, pe fondul majorării dobânzilor de referinţă decise de Banca Centrală Europeană pentru a contracara inflaţia, dar nu au majorat şi dobânzile la depozitele bancare.
Reuters a informat anterior că Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni intenţionează să aprobe în data de 1 mai un pachet de reduceri de taxe cu o valoare de cel puţin 3,4 miliarde de euro, destinat să sprijine locurile de muncă şi puterea de cumpărare a familiilor.
Premierul Giorgia Meloni a convocat sindicatele la o reuniune care va avea loc în seara zilei de 30 aprilie pentru a le prezenta detalii din pachetul de măsuri, scrie Agerpres.
Inflaţia preţurilor la alimente va începe să se atenueze în semestrul doi din 2023, când se va resimţi declinul preţurilor recoltelor, a afirmat marţi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, la postul de radio RTL, transmite Reuters.
BCE va reuşi să aducă inflaţia la aproximativ 2% până în 2025, a dat asigurări oficialul francez.
Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din 4 mai BCE să majoreze pentru a şaptea oară dobânzile, pentru a ţine sub control inflaţia. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că oficialii BCE sunt în favoarea unei majorări a dobânzii cu 25 de puncte de bază.
În raportul anual către preşedintele francez Emmanuel Macron, Villeroy susţine că este justificat ca BCE să înăsprească în continuare politica monetară, deoarece nu sunt indicii că presiunile asupra inflaţiei se diminuează.
Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a apreciat recent că inflaţia în zona euro este prea ridicată şi politica monetară a Băncii Centrale Europene trebuie să fie orientată spre readucerea acesteia spre ţinta de 2%.
"Politica noastră monetară trebuie evident să pună în practică toate instrumentele pentru a readuce inflaţia la ţinte pe termen mediu de 2%. Acest exerciţiu este în desfăşurare. Am utilizat deja majoritatea instrumentelor, mai avem puţine de făcut", a declarat şeful BCE.
Oficialul a adăugat: "Timpul necesar va depinde evident de un număr de factori şi de impactul semnificativ asupra creditării şi a disponibilităţii sale după problemele financiare cu care ne-am confruntat", făcând referire la recentele turbulenţe din sectorul bancar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News