Lipsa motivației, deseori confundată şi cu lenea, poate fi "tratată" prin autodisciplină. Iată o tehnică cu totul specială care promite rezultate instant.
Celebra metodă recomandată de psihologii şi terapeuţii practicanţi de NLP (Programare Neuro-Lingvistică) din întreaga lume se numește „Tehnica Pomodoro‟. Nu este altceva decât o formă de gestionare a timpului dezvoltată de italianul Francesco Cirillo în anii ’80. Cu ajutorul său, vei reuși să-ţi organizezi eficient timpul, iar asta te va face mai productiv.
Cirillo a descoperit această tehnică în perioada în care era student și căuta metode care să îl ajute să învețe. Astfel, tânărul și-a monitorizat timpul cu ajutorului unui cronometru pentru fierberea ouălor, în formă de roșie, de unde și denumirea de „pomodoro‟.
E recomandat să-ţi împarți sarcinile în secțiuni de câte 25 de minute, cu pauze între ele, numite „Pomodoros‟ (pomodoro=tomată, roșie). Metoda te ajută să îți îmbunătățești atenția asupra sarcinilor și reduce senzația de oboseală, scrie themuse.com. Atât de simplu, nu? Lucrezi şi te concentrezi timp de 25 de minute, iei pauză, dacă trebuie te gândeşti încontinuu, intens, timp de 1 minut la ceva plăcut şi apoi revii la treaba ta. Vei vedea cum oboseala te ocoleşte imediat şi ai un boost reînnoit cu care îţi poţi relua sarcinile de lucru.
„Lipsa de motivație are adesea legătură cu lipsa de autodisciplină, așa că este important să te organiezi pentru a evita să cazi tentațiilor amânării și distragerii atenției‟, se mai arată în The Muse.
Când ești lipsit de motivație te ajută și „Metoda 1 minut‟, un tertip psihologic dezvoltat de către Dr. Eric Berne! Acest principiu spune că este suficient să te concentrezi un minut asupra sarcinii pe care eviți să o faci, iar după acel minut, lucrurile vor părea mai ușor de realizat.
Psihologii spun că, cel mai des, partea cea mai grea a sarcinii este începutul, iar această tehnică are rolul de a ne aminti că într-un moment scurt putem face ceva semnificativ care să rămână în urma noastră. Merge mână în mână cu principiul recompensei. Recompensa duce, automat, la motivaţie şi continuitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci