Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a spus, în cuvântul rostit la deschiderea Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi (ITO) 2018 de la Sibiu, că e important ca în acest an al Centenarului tinerii şi nu numai ei să se gândească la legătura dintre libertate şi unitate: în familie, în Biserică şi în societate.
'Dacă anul trecut, ITO 2017 de la Iaşi a avut ca temă principală libertatea, în anul acesta, ITO 2018 de la Sibiu ne cheamă să gândim şi să trăim mai intens legătura dintre libertate şi unitate - în familie, în Biserică şi în societate -, având ca lumină şi exemplul făuritorilor Marii Uniri din 1918. Libertatea şi unitatea sunt două componente esenţiale şi permanente ale vieţii umane, deoarece omul a fost creat pentru a trăi în comuniune de iubire, după chipul lui Dumnezeu', a spus patriarhul Daniel.
Rolul Bisericii
El s-a referit şi la rolul Bisericii în cultivarea conştiinţei naţionale a românilor, în perioada celor trei principate aflate sub dominaţie străină, dar şi la contribuţia adusă de preoţii ordocşi militari prezenţi pe front alături de soldaţi în Primul Război Mondial. Patriarhul a vorbit şi despre faptul că slăbirea credinţei în Dumnezeu, pe fondul secularizării, 'slăbeşte şi comuniunea de iubire între oameni, în familie şi în societate'.
'Fără iubirea de ţară şi de neam, libertatea şi unitatea naţională se transformă treptat în înstrăinare de sine, iar patriotismul firesc este adesea înlocuit cu dorinţa de profit material imediat: 'patria ubi bene' (patria este acolo unde trăiesc bine). Însă, dincolo de această slăbire a cultivării valorilor naţionale, avem convingerea că aceste valori, adică identitatea, libertatea şi unitatea naţională, nu vor dispărea, ci vor fi cultivate de naţiuni chiar şi în timpul cooperării lor internaţionale. De ce? Pentru că aceste valori naţionale sunt valori identitare, care exprimă specificul sau unicitatea, bogăţia şi demnitatea fiecărui popor în relaţie cu celelalte popoare', a arătat Preafericitul Părinte. Patriarhul Daniel le-a mai spus celor aproximativ 3.000 de tineri veniţi la reuniunea de la Sibiu din aproape toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române că ei sunt nu numai misionari ai 'unităţii ortodoxe', ci şi 'ai comuniunii între popoare'.
Apostoli sau misionari ai libertăţii
'Dragi tineri creştini ortodocşi din România şi din alte ţări, voi sunteţi apostoli sau misionari ai libertăţii şi ai unităţii etnice sau naţionale, dar şi ai comuniunii între etnii şi ai cooperării între popoare, când cultivaţi iubirea generoasă în familie, în prietenie, în parohie, în eparhie, în societate şi în toate întrunirile ortodoxe naţionale şi internaţionale', a mai afirmat Patriarhul BOR, care i-a invitat pe tineri să fie prezenţi şi pe 25 noiembrie la sfinţirea Catedralei Naţionale.
În perioada 6-9 septembrie, la reuniunea ITO 2018 de la Sibiu participă tineri ortodocşi din toate regiunile României, dar şi din numeroase alte ţări, printre care Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveţia sau Turcia. Organizatorii manifestării sunt Mitropolia Ardealului, Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, Academia Forţelor Terestre 'Nicolae Bălcescu' din Sibiu, Muzeul ASTRA din Sibiu, precum şi Organizaţia Tinerilor din Sibiu. Reuniunile ITO au mai fost organizate în anii precedenţi la Baia Mare, în 2013 şi 2014, la Cluj, în 2015, la Bucureşti, în 2016 şi la Iaşi, în 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu