Mitropolitul Irineu al Olteniei şi Arhiepiscop al Craiovei, a afirmat joi seara, în faţa câtorva mii de tineri prezenţi la deschiderea Întâlnirii internaţionale a tinerilor ortodocşi ITO 2019, că tinerii sunt semnul Bisericii Ortodoxe în ascultare şi în mişcare, însă adesea ei se simt neînţeleşi de biserică în originalitatea lor şi neprimiţi prin ceea ce sunt cu adevărat şi de cele mai multe ori chiar respinşi.
Potrivit mitropolitului Olteniei, organizatorul ITO 2019 de la Craiova, întâlnirea tinerilor de anul acesta stă sub semnul exerciţiului de dialog între cei care participă la ea, în primul rând, pentru că o biserică ce nu ascultă, se arată închisă la noutate, închisă la cuvintele lui Dumnezeu, nu va putea să fie credibilă îndeosebi pentru tineri, care, în mod inevitabil, se vor îndepărta în loc să se apropie.
'Iubiţi tineri şi tinere, voi sunteţi semnul Bisericii Ortodoxe în ascultare şi în mişcare. Atitudinea de ascultare nu se poate limita la cuvintele pe care le vom schimba între noi în lucrările acestei întâlniri. Domnul ne pregăteşte pentru acest moment ca evidenţiat că adesea tinerii se simt neînţeleşi de biserică în originalitatea lor, deci neprimiţi prin ceea ce sunt cu adevărat şi de cele mai multe ori chiar respinşi. Această reuniune a tinerilor ortodocşi are misiunea şi datoria de a fi semnul Bisericii care se pune cu adevărat în ascultare faţă de tineri, care se lasă interpelată de inimile celor pe care îi întâlneşte. O Biserică ce nu ascultă, se arată închisă la noutate, închisă la cuvintele lui Dumnezeu, nu va putea să fie credibilă îndeosebi pentru tineri care în mod inevitabil se vor îndepărta în loc să se apropie. Tocmai pentru aceasta, întâlnirea ITO de la Craiova se doreşte să iasă din prejudecăţi şi stereotipuri. Un prim pas în direcţia ascultării este eliberarea minţilor şi a inimilor de autosuficienţă şi narcisism, când credem că ştim deja cine este celălalt şi ce anume vrea', a spus mitropolitul Irineu.
Mitropolitul Olteniei a precizat că primul rol al acestui dialog este ca fiecare să se deschidă la noutate, ca să îşi poată evalua propria opinie graţie a ceea ce ascultă de la alţii, iar în acest dialog trebuie să se simtă liber, să primească şi să îi înţeleagă pe alţii, să îşi poată schimba anumite convingeri şi poziţii, dovedind maturitate umană şi spirituală. 'Din acest punct de vedere, întâlnirea dumneavoastră trebuie să fie un exerciţiu de sinceritate în vorbire şi deschidere în ascultare, ambele valori fiind fundamentale pentru ca adunarea noastră să fie marcată de discernământ. Discernământul este o atitudine interioară ce se înrădăcinează într-un act de credinţă şi de convingere că Dumnezeu lucrează în lumea noastră, în evenimentele vieţii, în persoanele pe care le întâlnim şi care ne vorbesc. Suntem aici pentru a ne pune în ascultare a ceea ce Duhul Sfânt ne învaţă cu modalităţi şi direcţii adesea imprevizibile, iar pentru aceasta au fost rânduite în cadrul acestei întâlniri mai multe zile de rugăciune în care să aveţi mai multe momente pentru a permite fiecăruia să acorde atenţie glasului inimii sale', le-a spus tinerilor mitropolitul Olteniei.
Potrivit acestuia, patimile fac ca raporturile dintre generaţii să fie un teren în care încolţesc cu o uşurinţă proverbială tentaţii, cum ar fi acelea că cei mai în vârstă îi consideră neexperimentaţi pe tineri şi le indică cum ar trebui să se comporte, iar tinerii îi consideră pe cei în vârstă vechi, trecuţi şi plictisitori. 'Toate acestea pot constitui un obstacol puternic în calea dialogului şi a întâlnirilor dintre generaţii. Dacă vom şti să evităm acest pericol, atunci vom contribui la crearea unei alianţe între generaţii. Adulţii ar trebui să depăşească ispita de a subevalua capacitatea tinerilor şi de a-i judeca negativ, iar tinerii ar trebui să depăşească tentaţia de a nu da ascultare adulţilor şi a de a-i considera pe bătrâni ceva vechi, trecut şi plictisitor. În realitate, bătrânii, în pofida fragilităţii fizice, rămân mereu amintirea umanităţii noastre, rădăcinile societăţii noastre, pulsul civilizaţiei noastre. A-i dispreţui, a-i izola, a-i închide în rezerve izolate, este indicatorul unei căderi în faţa mentalităţii lumii care devorează casele noastre din interior. Ca urmare, acumularea experienţei umane de-a lungul istoriei este comoara cea mai preţioasă şi credibilă pe care generaţiile o moştenesc una după alta', a mai afirmat mitropolitul Olteniei.
El i-a îndemnat pe tineri să nu considere viitorul ca o ameninţare de care să se teamă, pentru că acesta este timpul pe care Dumnezeu ni-l promite pentru ca să putem trăi experienţa comună cu El şi cu toată creaţia. În ceea ce priveşte relaţia pe care trebuie să o aibă cu credinţa, mitropolitul Olteniei a explicat că Mântuitorul Hristos este radical în învăţătura Sa, 'El dă totul şi cere totul, dă o iubire totală şi cere o inimă neîmpărţită şi dacă El ni se dă nouă ca pâine vie, putem oare să-I dăm în schimb fărâmiturile?'. Câteva mii de tineri din întreaga lume participă la Craiova, în perioada 5-8 septembrie, la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi - ITO 2019, organizată anul acesta de Arhiepiscopia Craiovei, care a ales ca motto 'Cu toţii suntem un Potir. Credinţă, nădejde şi dragoste'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu