Iubirea trece și peste Alzheimer. Bărbat bolnav, la un pas de sinucidere, salvat de soție: "De ce faci asta?" - "Ca să nu te mai necăjesc"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Daria)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Daria)

Melania Medeleanu a făcut publică povestea unor soți din București, după ce Alzheimerul "și-a făcut loc" în viețile lor. 

"Domnul A. suferă de Alzheimer. Își conștientizează boala, iar asta îl face ca, uneori, să resimtă totul ca fiind insuportabil. În cele mai disperate momente, amenință că își ia viața. Într-o zi, s-a urcat cu un picior peste balustradă. Doamna A. a zburat către el:

"Am zburat peste toate, să îl prind și să îl trag de acolo. "De ce faci asta?", l-am întrebat disperată. "Ca să nu te mai necăjesc, să nu mai ai treabă cu mine", mi-a răspuns…”

Domnul și doamna A. au studiat la Conservatorul la București. El pianul, ea vioara. Timp de 45 de ani, generații de copii din Petroșani au învățat muzică de la ei au studiat instrumente cu ei doi profesori. Doamna profesoară s-a concentrat pe o carieră didactică, domnul profesor a cântat în orchestre și la cenacluri. A cântat la pian, la chitară și la muzicuță.

"Își face reproșuri că nu răspunde cu calm, pentru a zecea oară, la aceeași întrebare"

Uneori domnul A., ia din bar o sticlă de lichior și rămâne cu ea în mijlocul livingului. Nu mai știe unde să o pună la loc. Refuză orice ajutor, se încăpățânează să se descurce singur și se supără atunci când nu reușește. Ca să îi dea sentimentul că este util, soția îl roagă uneori să facă el ceaiul sau cafeaua, dar îl supraveghează discret. pentru că s-a întâmplat să fiarbă doar plicurile, fără apă.

Domnul A. uită să închidă apa la baie, să stingă lumina și se enervează dacă i se atrage atenția. Refuză tot mai des să iasă din casă, așa că și soția lui rămâne captivă în casă. Uneori, își face singură reproșuri că nu reușește să răspundă cu calm pentru a zecea oară la aceeași întrebare. De aici mai ies neînțelegeri sau certuri. Pentru a le pune capăt, doamna A. alege să iasă din casă pentru câteva minute. Când se întoarce, soțul o întreabă când și unde a fost și de ce este supărată. El a uitat totul între timp.

 "Are grijă de soțul ei ca de un copil"

Doamna A. are grijă de soțul ei ca de un copil: îi supraveghează medicația, ține evidența controalelor medicale pentru amândoi. "Nu pot pleca cu el de acasă, nici nu îl pot lăsa singur."

O alinare vine pentru amândoi din partea nepoților, care uneori își scot bunicul din apatia în care se scufundă. Prin mici provocări și păcăleli, reușesc să îl scoată din casă în fața blocului, pe bancă, la soare, să joace o partidă de șah sau chiar să se dea cu bicicleta în jurul blocului.

1 din 8 oameni de peste 55 de ani are boala Alzheimer;

80% dintre bolnavii de Alzheimer din România rămân nediagnosticați.;

Demența apare la una din 15 persoane de peste 65 de ani și la una din 4 de peste 85", a scris Melania Medeleanu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel